Lada-kaland – 9.|10. nap – Csorna | Zirc

Ne feledjétek, hogy a túra támogatásával esélyt teremtetek magatoknak arra, hogy megnyerjétek a Lada 1200s-t, nem mellesleg ezzel egy jó célt is támogathattok, a részleteket itt olvashatjátok: retrovasak.hu/nyerd-meg-a-ladat/

Kedd reggel érzékeny búcsút vettünk a tatabányai Turul Panzió panorámás teraszától, és egy remek időzítésű viszlát-rántottát követően Győr felé fordítottuk a Lada elejét, egy nem “hivatalos” megálló erejéig. Icus Bogár Erika írónővel tervezett ebédje számomra is üdítőleg hatott, elvégre nem lehet mindig az autókkal foglalkozni, és amúgy is, úgy a helyes, ha az út porán kívül némi kultúra is ragad rám a kaland során. A kedélyes beszélgetés végül azért mégis csak egy lelkes Ladázásba ment át, ugyanis Erikáék családjában nem csupán 1200, hanem Samara is volt, így aztán számára sem ismeretlen a márka iránti szeretet. Csorna felé közeledve ismét izgatottan számolgattuk a kilométereket, ennek oka pedig az volt, hogy a néhány nappal ezelőtti 90.000-es futást követően most a túra alatt jubilált az 1200s, lévén megtettük vele az első ezrest a Lada-kaland indulása óta.

cs7

Délután a Lada Csornához voltunk hivatalosak, volt aki Samarával, volt aki Simsonnal, megint más az új érából származó Kalina Cross-szal érkezett, a közös pont a látogatókban a Vesta iránti érdeklődés volt, folyamatosan rótta a tesztköröket a beállított szürke modell, az Autótechnika szakfolyóirat felelős szerkesztője, Őri Péter pedig a kísérőautónkat kötötte el egy karikára. Végezetül este a farádi Áldos Panzió halastava mellett töltöttük fel képzeletbeli akkumulátorainkat.

cs1

cs5

z17

Ma Zirc volt a célunk, nehezen értünk oda, na nem az autónk hibájából, egyszerűen annyi érdekes látnivalóba futottunk bele, hogy akár két cikket is meg lehetne tölteni velük. Az Árpás-Dombiföldi Árpád-kori templom szinte a semmiből magasodott a töltés fölé, muszáj volt közelebbről is megnéznünk, és nem is bántuk meg, szinte eltörpült mellette a Lada. Ica bugázott némi esküvőből visszamaradt fehér szalagot, ki is pattintottuk a visszapillantóra, úgysem voltunk eddig elég feltűnőek (ja, de mégis). Vadregényes utakon érkeztünk meg Veszprém megyébe, ahol két szerpentin között a Cseszneki váron akadt meg a szemünk, így egy gyors irányváltást követően vissza is tértünk abba a parkolóba, ahol a legjobban látszódott a 330 méteren magasodó, 1800-as évek elején lakhatatlanná vált, viharos történetű rom.

z13

varz19

Zircre befutva első dolgunk volt az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményét felkeresni, sajnos kissé későn érkeztünk, de a külső részeket így is megmutatták nekünk, hiszen a lánctalpas Dutra mellett Fordson traktorral, illetve további múltszázadi mezőgazdasági eszközökkel is találkozhattunk.

z10

Mindössze egy gyors ebédre volt időnk, már indultunk is Bakonybél felé, az apró községbe gyönyörű és élvezetesen kanyargós út vezet, nem mellesleg a Bakony szíve tele van látnivalókkal. Ismét a természet felé fordítottuk a Lada-kalandot, a Szent Mauríciusz Monostor arborétuma az egyik legnyugodtabb helyszín volt, ahol eddigi utunk során megfordultunk, nem messze innen pedig a Borostyán-kút kápolna várja a kikapcsolódni vágyókat. A monostor bejáratánál említették a Pannon Csillagdát, ami a legnagyobb szerencsénkre még belefért a napunkba, kár lett volna kihagyni, aki szeret elmerengeni a végtelen világűrben, és végigkövetni az emberiség próbálkozásait az univerzum meghódítására, illetve újra átélné az űrkutatás legnagyobb pillanatait, annak kötelező program, de mindenki másnak is erősen ajánljuk. Teljesen elvarázsolt minket a kupolára vetített, a Naprendszerünket és a Tejútrendszert dióhéjban bemutató film, de a meteorit-simogató és az Opportunity marsjáró életnagyságú makettje is remek ötlet volt a tárlat megálmodóitól.

z6

Este értünk a Horváth Kert vendégházhoz, mint a lenti képen is látszik, most a Lada is pihen egy kicsit, meg is érdemli, rengeteg emelkedőt megmászott ma. Holnap Balatonfüred következik, némi pihenővel, és egy betervezett sétahajózással, reméljük, hogy az időjárás is barátságosabbra vált.

z1

Bense Róbert

A Lada-kaland következő (nyilvános) állomáspontja pénteken, a tapolcai piactér melletti parkolóban, 17 órakor lesz. A további programokért katt ide: http://retrovasak.hu/lada-kaland-helyszinek-programok/

A túráról kétnaponta fogunk bővebb helyzetjelentést adni a retrovasak.hu-n, de az összefoglalók mellett érdemes elnézni Instagram-oldalunkra is, ott szintén nyomon követhetitek az utunkat, és az éppen aktuális programokat, megállókat!

A Lada-kaland támogatói: Lada HungaryForex Kft.Retro-Auto Kft.Groho Team Kft.Fortuna Bt.Vacer Trade Kft.

Címkék

Kapcsolódó tartalmak