fbpx

Bugatti EB110 – szélsebes ritkaság

Duna Auto

Nem egy kifejezetten szemet gyönyörködtető modell, sőt még túlságosan ismertnek sem mondható, lévén nagyon kevés készült belőle. Ám irdatlanul gyors és rengeteget ér, ráadásul annak idején hipermodernnek számított.

A különleges jármű története egészen a nyolcvanas évek közepéig-végéig nyúlik vissza, ekkor ugyanis számos gyártó dobott piacra komolyabbnál komolyabb szupersportautókat, egy olasz vállalkozó, bizonyos Romano Artioli pedig lehetőséget látott a Bugatti feltámasztásában. Olyannyira hitt a legendás, ámde megtépázott márkanévben, hogy megvásárolta a névhasználati jogot, és Modenában építtetett egy modern, a kornak tökéletesen megfelelő üzemet, ráadásul a Lamborghini legendás mérnökét, Paolo Stanzanit és formatervezőjét Marcello Gandinit is sikerült beszerveznie csapatába.

bugatti-eb-110-939

A két ász feladata egy merőben új sportautó fejlesztése volt, megoldásaikat végül 1989-ben prezentálták, eddigre már több neves befektető is a Bugatti mögé állt. Az EB110-et végül Ettore Bugatti születésének századik évfordulóján, 1991. szeptember 15-én mutatták be Párizsban, a fátylat maga Alain Delon lebbentette le az extravagáns sirályszárnyasról. Megadták a módját, ám nem csak a külsőségek miatt volt érdekes az EB110 GT!

Az alumíniumból készült karosszériaelemekkel rendelkező, másfél tonnás, 4.4 méter hosszú és csaknem 2 méter (194 centiméter) széles gépezetben egy 3.5 literes, 561 lóerős V12-es erőforrás dübörgött. 1992-ben, Olaszországban, a Nardo tesztpályán (visszapillantók nélkül) 342 km/órás csúcssebességet produkált a GT, ez akkor világrekordnak számított. Ám még ebben az évben bemutatták a 150 kilogrammal könnyebb és 50 lóerővel erősebb SS-változatott (ebből Michael Schumacher is vásárolt egyet). Az új kiadás 3.2 másodperc alatt teljesítette a százas sprintet, és egészen 348 km/óráig volt képes gyorsulni.

bug2

Sajnos azonban hiába az elképesztő eredmények, a Bugatti rossz időben született újjá, hiszen a bejáratott modellnevek mellett kevés esélyük volt labdába rúgni. Ennek az eredménye sajnos az lett, hogy 139 darab EB110GT/SS legyártása után a cég 1995-re csődbe ment, a félkész darabokat és a már meglévő alkatrészeket/karosszériákat eladták, a Bugatti név pedig 1998-ban a Volkswagen kezébe került. Persze ne felejtsük el, hogy az EB110 nélkül a márka talán azóta sem kelt volna életre.

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb