fbpx

Ember és gép együttes harca a láthatatlan gyilkos ellen

33 éve, 1986. április 26-án történt az atomenergiához köthető egyik legsúlyosabb katasztrófa, a Vlagyimir Iljics Lenin erőmű 4-es reaktorában. Ha valaki manapság meghallja Csernobil, vagy Pripjaty városának nevét, annak valószínűleg egyből beugranak az elhagyatott, gazzal benőtt utcák és épületek, a harminc kilométeres zóna, a szörnyű és mai napig jelenlévő egészségügyi következmények.

blank

Sokan és sokat írtak már az okokról, az akkori történésekről, az utóhatásról, ezt pár mondatba belesűríteni egyrészt felesleges és lehetetlen, másrészt olyan dokumentumfilmek maradtak az utókorra, amik azokat a pillanatokat is megmutatják, melyeket a balesetet követően még sokáig próbáltak titkolni, eltussolni. Ilyen Vlagyimir Sevcsenko – Nehéz Hetek Krónikája című filmje, ami talán az egyik legnyersebb formájában ábrázolja a sugárzás elleni küzdelmet és annak tudatában érdemes nézni, hogy az ukrán rendező akkora dózist kapott a forgatás során, hogy filmjének nyilvános bemutatását már nem érhette meg.

blank

Ez a képgyűjtemény az emberek és járművek együttes harcát mutatja be, a balesetet követő kitelepítéstől az első szarkofág megépítésééig. Ólomlapokkal befedett Kamazok, a reaktor tetején dolgozó, később a sugárzás mértéke miatt elromló, távirányítással mozgatható gépek, hatalmas lánctalpasok és teherautók, buszok elevenednek meg, melyek a tűzoltók, likvidátorok, a kitelepítést koordináló, katasztrófát felszámolni igyekvő százezrek hősies küzdelme alatt voltak jelen.

blank

blank

blank

blank

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb