fbpx

Ford Mustang II Concept – egy ikon előszele

A hatvanas évek derekán a köztudatba robbanó Mustang az elmúlt évtizedek során hamisíthatatlan amerikai stílusikonná nőtte ki magát. Azonban a legendává váláshoz szükség volt egy olyan receptre, mely együttesen testesíti meg az izomautó és a sportos élményautó egyvelegét.

Pont az ilyen esetekre találták ki a koncepció-formátumokat, melyek egyfajta kísérletezgetésre adtak lehetőséget, a kész példányok pedig – főképp, ha sikeres lesz a szériamodell – részévé válnak a típus történelmének. Így volt ez a Mustang tanulmányokkal is.

1962-ben egy kétüléses elképzeléssel inkább sikerült megidézni egy űrhajó-roadstert, mintsem azt a formát, mellyel végül híressé vált a Mustang. Az elsőt mindössze egy évvel később követte a második számú, mely már jóval közelebb állt a klasszikus formához, amit aztán később a világ is megismert.

A kettes számú prototípust az a Dearborn Steel Tubing nevű cég építette, amelyik a későbbi kétüléses Mustang III tanulmányt is, melyet csak „shorty”-nak becéztek. A Vincent Gardner formai elképzelései alapján megépült Mustang II Concept már sokkal inkább képviselte a sorozatgyártásra szánt vonalvezetést, habár tipikus koncepcióautó volt, elnagyolt részletekkel. Különlegessége volt a nagy hűtőrács, illetve a hosszított, fémrácsos első fényszórók, a süllyesztett szélvédő, valamint az ekkor debütáló „hasáb” hátsó lámpatestek.

blank

Ford Mustang II Concept

További érdekességnek számított, hogy nem kapott lökhárítókat, és üvegszálas, levehető tetővel látták el. Belterében ismerős műszer lehet a Falconból származó sebességmérő, illetve itt is számos helyen üvegszálas anyagokat alkalmaztak, a bőrkárpit és a szegélyvarrás pedig a készítők kézügyességét dicséri. A koncepció motorterébe 4.7 literes V8-as került, az erőátvitelt pedig egy négysebességes manuális váltóval oldották meg.

A bemutatót végül 1963. október 6-án, a Watkins Glen versenypályán tartották, de valódi sztárrá a 1964-es New York International Auto Show-n vált. Jelenleg a Detroit Historical Museum gyűjteményét színesíti.

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb