fbpx

Škoda-kaland – 9. | 10. nap – Ptuj, Szentgotthárd

Támogasd a túrát, nyerd meg a Škodát!


Szorgosan figyelgettük az elmúlt napokban az időjárás előrejelzéseket, és csak arra tudtunk gondolni, hogy mekkora mázli volt, hogy sikerült elkerülni a nagyobb zuhékat. Nem csak azért, mert a Škoda néhol előszeretettel ereszti be az esővizet, hanem azért is, mert rengeteg szép autóról és jó sztoriról lemaradtunk volna, ha korábban üt be a rossz idő. Szerencsénk volt abból a szempontból is, hogy két, úgymond szabadprogramos napon érte utol a kalandunkat a hétközepi eső, így volt időnk kitalálni, hogy merrefelé módosítsunk a programon, ha szeretnénk elkerülni az elázást. Ennek apropójából aztán felcseréltük a Szentgotthárd-Ptuj napot, először Szlovéniába ruccantunk át, majd Magyarország legnyugatabbra fekvő városában néztünk körbe.

blank

Kedden egy viszonylag rövid, Szombathely-Szentgotthárd etappal nyitottunk, lepakoltuk a holminkat a szálláson, majd egyből robogtunk is tovább a határtól mintegy 80 kilométerre fekvő Ptuj városa felé. Az idő csodás volt, a hegyi utak szintén, a Škodának meg sem kottyantak a 10-15%-os emelkedők. A panoráma mindvégig lenyűgözött minket, díszes házikók, virágoskertek jellemezték a kisebb falvakat, már-már alpesi hangulatot árasztva magukból. A szabadságérzetet tovább erősítette, hogy pont ezekben a kisebb falvakban még kerítésekkel sem nagyon találkoztunk.

A meglepően enyhe forgalom Muraszombat környékén váltott át erőteljesebbre, főképp a lezárások miatt. Egy útfelújítás kellős közepén viszont Ria-Ria-Hungária üdvözlés keretében integettek nekünk, így azért még az araszolgatást is könnyebb volt elviselni. Az egyre tornyosuló zivatarfelhők is más irányba vándoroltak el, így szikrázó napsütésben érkeztünk meg a Szlovéniában található legnagyobb mesterséges (víztározó) tóhoz.

blank

blank

Innen a ptuji várba gurultunk át, egészen a lábáig fel lehet hajtani kocsival, és érdemes is, mert minden oldalról remek kilátás nyílik a városra, és a környező hegyekre is. A vár ingyenesen látogatható, belül szintén mesés a panoráma: Ptuj cserepes háztetői piroslanak, háttérben a csipkézett csúcsokkal, köztük a 978 méteres Boč-heggyel, és a Drávával.

blank

blank

A 10. század környékén épült eredeti várból csak a torony maradt meg (a 12. században pont a magyarok elleni védelmet szolgálta), a barokk/reneszánsz stílusú átépítés idejére már inkább kastéllyá szelídült a Ptuj fölé magasodó építmény.

Szlovénia legrégebbi városa egyébként igazi turistaparadicsom, 17 ezres lakossága ellenére hatalmas a sürgés-forgás. A forgalom pedig nagyvárosias, ez leginkább az E59-es útnak köszönhető, mely Szlovénia egyik közlekedési ütőere, összekötve Maribort Zágrábbal és Grazzal is. Ha Ptuj felé visz az utatok, mindenképp készüljetek fel az útlezárásokra, korlátozásokra, illetve a rengeteg szimpla-dupla, időnként kaotikus helyzeteket eredményező körforgókra. Cserébe ilyen látványban lehet részetek!

blank

blank

Nagyjából másfél óra utazás következett a magyar határig, teljességgel megérte átugrani a „szomszédba”, és még az esőt is megúsztuk!

blank

Nem úgy, mint ma, szerdán szó szerint őszies idő köszöntött Szentgotthárdra, ám a Škodának szerencsére csak a hátsó fertálya ázott, sikerült beállnom egy „fél” garázsba. Míg keleten 30 fokok tomboltak, addig a nyugati határszélen alig kúszott fel 18-20 fok környékére a hőmérő higanyszála. Délutánra azonban már csak a felhők maradtak, így Szentgotthárdot is alaposan körbe tudtuk járni. Hazánk legnyugatabbra fekvő városában alig pár ezren laknak, de minden van, ami csak kell: színház, mozi, fürdő, kávézók, hangulatos utcák, hegyvidéki utak. Mi az utóbbi kettővel foglalkoztunk igazán, a ciszterci apátság és a 18-19. századi házakkal tarkított főtér környékét jártuk be.

blank

blank

Hagytunk időt a természetre is, a Hársas-tó, vagy más néven Máriaújfalui-víztározó a Hársas patak felduzzasztásával született meg, körülötte dombos-fenyőfás környezet, illetve 2.1 kilométeres gyalogút várja a kikapcsolódni vágyókat.

blank

blank

Szentgotthárd nem a pörgős, inkább az elmélkedős, nyugodt programokról szól, számunkra is jóleső volt egy lazább, csendesebb délután. Végezetül még kigurultunk az osztrák határhoz is pár fotóra, majd egy kis autótakarítás következett, megérdemelte a Škodánk!

blank

Csütörtökön Tapolcára térünk vissza, a helyi veteránosokkal találkozunk, csakúgy, mint tavaly. Ha valaki kedvet érez, 15 órától a Székelykapunál leszünk.

Cikk: Bense Róbert

Fotók: Bense Róbert, Demencze Ilona

Ha még nem tudjátok, hogy mi is az a Škoda-kaland, nézzétek végig a már eddig megjelent cikkeinket, és csatlakozzatok hozzánk Instagramon is, ha naprakészek szeretnétek maradni!


Támogasd a túrát, nyerd meg a Škodát!

blank


A Škoda-kaland fő támogatói: Duna Autó Zrt.Suzuki Barta CégcsoportFortuna Bt.Vacer Trade Kft., PlázaCopy Siófok,  A Paksi Kávé, Rainbow Car Bt.Motoparts Webáruház, DS Car Autómentő Kft., Unique Store Kft.

skoda karoq

blank

suzuki paks

fortuna bt

sunny radler

paksi kávé

motoparts

blank

ds car

blank

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb