fbpx

Tengerentúli beszámoló: The Henry Ford múzeum

A Detroit melletti Dearbornben található The Henry Ford múzeumot 1929-ben alapította Henry Ford. Könnyen gondolhatjuk, hogy a tárlat kizárólag a Ford történetét felölelő múzeum, de ez közel sem így van. A múzeumban Ford és nem Ford személy- és teherautókon kívül megtalálható az Egyesült Államok teljes közlekedéstörténetével kapcsolatos mindenféle jármű és eszköz, sőt nem csak közlekedési vetülete van. Ha valaki arra jár, érdemes megtekinteni a Greenfield Village-dzsel együtt, tehát nem csak autómániásoknak ajánlható!

blank

blank

Belépve a kiállítótérbe egy 1939-es Douglas DC-3-asba ütközünk bele, mely több repülőgép -köztük Fordok és Fokker- társaságában található. A Driving America kiállításrész az USA közúti járműveit mutatja be a kezdetektől, a szélén egy időrendi kiállítás található, mely a gumiabroncs nélküli fakerekű autókezdeménytől a Toyota Priusig tart.

blank

blank

Természetesen megmutatva az olyan klasszikusokat is mint például a T-Model, a Willis Jeep, a Bogár, a Mercury Cougar, a bukólámpás Accord és a Dodge Ram. A kiállítás többi részén a személyautókon kívül meg lehet nézni versenyautókat, a teherautókat, illetve a lakóautókat és a lakókocsikat.

blank

blank

Nem is gondoltam volna, de a múlt század elején nem volt egyértelmű a belsőégésű motor használata. Pedig ez annyira így volt, hogy Henry Ford felesége évtizedekig használt egy Detroit Electric-et. Ennek oka, hogy akkoriban a benzines autók használata sokkal nehezebb volt mint manapság. Egyrészt, nehéz volt sebességet váltani, másrészt a motor is kurblizni kellett még akkoriban.

A múzeumban kiállításra került muzeális benzinkút, autószerelő műhely, berendeztek egy kempinget, melyben található T1-es Transporter és sátras utánfutó is. Szó esik az autók biztonsági felszereltségeiről is. Láthatóak az elnöki limuzinok, illetve egy szétszerelt T-Model is.

blank

A vasúti járművek kiállítása csak addig az időpontig terjed, amíg ez a személyszállítási forma jelentős volt az Egyesült Államokban, azaz a gőzöskorszak utáni vasúti járművekre nem kell számítani. A monumentális gőzmozdonyok és a hótoló mellett, meg lehet tekinteni egy kezdetleges gőzmozdonyt is.

blank

A mezőgazdasági gépek iránt érdeklődőket is kiszolgálja a múzeum egy hatalmas tárlatrésszel. Továbbá láthatóak átlagos amerikai konyhák és berendezési tárgyaik különböző korszakokból.

Henry Ford a múzeummal együtt megalapította a már említett Greenfield Village nevű skanzent is. Csak a skanzenben el lehetne tölteni egy napot, fantasztikus hely. Meg lehet nézni korabeli technológiákkal művelt farmokat, műhelyeket, illetve egy akkori városképet. Az utcákon korabeli kerékpárok, velocipédek, és Ford T-Modellek közlekednek, utóbbiakba a látogatók is beszállhatnak utasként.

Kialakításra kerültek a Fordhoz kapcsolódó építmények is, többek közt Henry Ford szülőháza, iskolája, de meg lehet tekinteni azt a házat is, ahol Ford elkészítette első autóját. A falunak külön vasútvonala van, ami a látogatókat körbeviszi az utcákon. A fűtőházban több mozdony is megtalálható, köztük az Egyesült Államok egyik legrégebbi működőképes gőzmozdonya is, melyet időnként láthat is a közönség működés közben.

blank

Ha az Egyesült Államokban, azon belül Dearborn is közelében járnátok, semmiképp se hagyjátok ki, hiszen remek látnivalókat tartogat a hely. A jegyvásárlással, további tudnivalókkal kapcsolatos információkat ide kattintva, a múzeum honlapján találhatjátok meg!

Honffy Dániel

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb