fbpx

40 éves a BMW tehetséggondozó programja

A kerek évforduló alkalmából a bajor gyártó összehívta első felkarolt tehetségeit és a BMW Motorsport Junior Program legújabb felfedezettjeit, hogy a versenyautók árnyékában együtt elevenítsék fel legizgalmasabb történeteiket.

BMW

A BMW negyven éve futó tehetséggondozó programjának főbb mérföldkövei

1977: elindult a BMW Motorsport tehetséggondozó programja

Jochen Neerpasch, a BMW Motorsport GmbH alapítója kereken négy évtizeddel ezelőtt, 1977-ben indította útjára a bajor prémiumgyártó tehetséggondozó programját, akkor még BMW Junior Team néven. A motorsport élvonalának németországi történetében ez volt az első alkalom, amikor egy autógyártó vállalat saját színeiben egy teljes egészében fiatal pilótákból álló csapatot állított rajtrácsra. A BMW előremutató tehetséggondozó programjának első felkarolt triumvirátusa a Marc Surer, Manfred Winkelhock és Eddie Cheever alkotta hármas volt, akik módosított BMW 320i versenyautójukkal a Német Versenysorozatban készültek fel a későbbi világbajnoki futamokra.

BMW

1978 – 1982: Forma-2

Miután 1973-ban jelentős mértékben enyhültek a Forma-2-ben induló versenyautók erőforrására vonatkozó szabályozások, a sorozat egyre több autógyártó, így többek között a BMW figyelmét is felkeltette. A BMW a széria egyik legkiválóbb motorsport-technológiáját varázsolta elő a négyhengeres benzinmotorból, 1978-tól pedig a Forma-2 futamain a tehetséggondozó program felfedezettjei is rajthoz álltak. Sőt mi több, 1982-ig a BMW erőforrásával versenyző pilóták öt Európa-bajnoki címet is elnyertek. A BMW tehetséggondozó programjának felfedezettjei a Forma-1-be is feljutottak, amelynek versenyhétvégéi a Forma-2 futamainak is rendre otthont adtak.

BMW

1991 – 2001: versenybe szállt a BMW „első” formaautója

1991-ben a BMW beszállt az ADAC Forma-bajnokságba, amelynek elsődleges célja az volt, hogy elfogadható költségvetés és átlátható biztonsági előírások mellett minden pilótának és csapatnak egyenlő versenyfeltételeket biztosítson. A szériában a BMW számos világhírű pilóta karrierjének elindulásához járult hozzá: 1991-ben Christian Abt, majd egy évvel később Alexander Grau is abszolút győzelmet ünnepelt a BMW színeiben.

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb