fbpx

Dodge Stealth ES (1990)

Tulajdonomban van egy első szériás Dodge Stealth ES. Az első 4421 egyike, 1990 augusztusi gyártás. 1991-től kerültek forgalomba, 1996-ig gyártották. Ezzel a színnel (Mystic Blue) csak az első két évben 91-92-ben készültek, az ES kivitelből összesen 176 db (kanadai piacra készült).

Dodge Stealth ES

Egyes források szerint kanadai, egészen pontosan Bolla György (az Oldtimer & Youngtimer magazintól) infója alapján, a francia adattáblából következtetve. A legyártott 176 darabból még kevesebb ez a ritka fényezésű, ebből kb. 30-40 darab készülhetett.

Sajnos a nehézkes alkatrész beszerzési lehetőségeknek és a csekély szervizháttérnek, na meg persze az amerikai-japán kooperációnak köszönhetően sehova sem igazán tartozó, identitászavaros múltja miatt a mellőzött járművek hányattatott sorsára jutott.

Dodge Stealth ES belső

A felfelé ívelő kezdetek után (az Indy 500 felvezető autója volt 1991-ben) a típus népszerűsége rohamosan csökkent, főleg, hogy ekkor jelent meg az akkori szinten szinte teljes USA fejlesztésű Viper, ami aztán teljesen letörölte az USA járműtörténelmének térképéről. Az akkori ára 20-30.000 $ is visszafogta az érdeklődést, az évek során sok morzsolódott le közülük, és végezte donorként a törések és az alkatrész hiányos utánpótlása végett.

Dodge Stealth ES

Itthon jelenleg is kb 4-5 működőképes és forgalomban lévő darab van, persze a gyakoribbakból. Ezt az autót a kezdetektől gyűjtői darabnak tekinthetjük, mivel javításmentes, festve csak esztétikai sérülések végett a bal első sárvédő lett, de csak a festės sérült (szűk garázsajtó, idős tulaj) de minden elem az eredeti vázszámmal van ellátva.

Dodge Stealth ES

Az előző tulajnál 10 év alatt maximum 800 mérföldet ment, mindig garázsban pihent, havat soha nem is látott. Ez tisztán látható az alváz állapotán is, ami javítás és rozsdamentes.

Tisztelettel: G. András

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb