fbpx

Egy legendás téglatest – Volvo 245

Duna Auto

1974 augusztusában a Volvo új generációt mutatott be, a 240-es és 260-as sorozatot. Ezeket az új modelleket a 140-es sorozatból fejlesztették ki, elődjeikhez nagyban hasonlítottak. Változást jelentett azonban az új orr, a nagy lökhárítók, valamint a továbbfejlesztett futómű, McPherson típusú első kerékfelfüggesztéssel.

A 240-es család bevezetése kapcsán megjelent egy új négyhengeres, felső vezérműtengellyel ellátott motorcsalád is. A korábbi négyhengerest a 240-es sorozat alapváltozataiban egy átmeneti időszakban még tovább használták.

A Volvo 244-eshez hasonlóan a 245-ös modellt is rövid ideig meg lehetett rendelni V6-os motorral. A piac első hathengeres, személyautóba épített dízelmotorja 1978 őszén jelent meg, a Volvo 240-esben. Ez a változat nagy sikereket ért el azokon a piacokon, ahol a dízel üzemanyag jelentős szerepet játszott.

Az új Volvo autócsaládot szigorú biztonsági követelmények mellett fejlesztették. Igazából olyannyira szigorúak voltak ezek a követelmények, hogy az Egyesült Államokban a hatóságok ezt az autót használták a biztonsági fejlesztések referenciájaként. Ugyanakkor a Volvo 245-ös a teljesítmény szempontjából is mércét állított. Amikor 1981-ben megjelent a 245-ös turbófeltöltéses változata, a világ egyik leggyorsabb kombija volt.

A típus két alkalommal esett át ráncfelvarráson, az 1981-es és az 1986-os modellévben. A 245-ös gyártásának utolsó éveiben egyfajta reneszánszon ment keresztül. Olaszországban egy Polar nevű verzió kultuszautóvá nőtte ki magát.

Technikai adatok

Modell: 245
Gyártási időszak: 1974–1993
Darabszám: 959.151
Felépítmény: ötajtós kombi
Motor: négyhengeres soros felülszelepelt, négyhengeres soros felülvezérelt, négyhengeres soros felülvezérelt turbófeltöltővel. V6 felülvezérelt és öt- vagy hathengeres, soros felülvezérelt dízelmotorok.
Erőátvitel: négyfokozatú kézi, négyfokozatú kézi elektromos kapcsolású gyorsmeneti (overdrive) fokozattal, ötfokozatú kézi váltó, három- vagy négyfokozatú automata váltó.
Fékrendszer: Hidraulikus, tárcsafék mind a négy keréken.
Méretek: Teljes hossz: 490 cm, tengelytáv: 264 cm.

via Volvo Press

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb