fbpx

Lada-kaland – 9.|10. nap – Csorna | Zirc

Ne feledjétek, hogy a túra támogatásával esélyt teremtetek magatoknak arra, hogy megnyerjétek a Lada 1200s-t, nem mellesleg ezzel egy jó célt is támogathattok, a részleteket itt olvashatjátok: retrovasak.hu/nyerd-meg-a-ladat/

Kedd reggel érzékeny búcsút vettünk a tatabányai Turul Panzió panorámás teraszától, és egy remek időzítésű viszlát-rántottát követően Győr felé fordítottuk a Lada elejét, egy nem „hivatalos” megálló erejéig. Icus Bogár Erika írónővel tervezett ebédje számomra is üdítőleg hatott, elvégre nem lehet mindig az autókkal foglalkozni, és amúgy is, úgy a helyes, ha az út porán kívül némi kultúra is ragad rám a kaland során. A kedélyes beszélgetés végül azért mégis csak egy lelkes Ladázásba ment át, ugyanis Erikáék családjában nem csupán 1200, hanem Samara is volt, így aztán számára sem ismeretlen a márka iránti szeretet. Csorna felé közeledve ismét izgatottan számolgattuk a kilométereket, ennek oka pedig az volt, hogy a néhány nappal ezelőtti 90.000-es futást követően most a túra alatt jubilált az 1200s, lévén megtettük vele az első ezrest a Lada-kaland indulása óta.

Lada-kaland

Délután a Lada Csornához voltunk hivatalosak, volt aki Samarával, volt aki Simsonnal, megint más az új érából származó Kalina Cross-szal érkezett, a közös pont a látogatókban a Vesta iránti érdeklődés volt, folyamatosan rótta a tesztköröket a beállított szürke modell, az Autótechnika szakfolyóirat felelős szerkesztője, Őri Péter pedig a kísérőautónkat kötötte el egy karikára. Végezetül este a farádi Áldos Panzió halastava mellett töltöttük fel képzeletbeli akkumulátorainkat.

Lada-kaland

Lada-kaland

Lada-kaland

Ma Zirc volt a célunk, nehezen értünk oda, na nem az autónk hibájából, egyszerűen annyi érdekes látnivalóba futottunk bele, hogy akár két cikket is meg lehetne tölteni velük. Az Árpás-Dombiföldi Árpád-kori templom szinte a semmiből magasodott a töltés fölé, muszáj volt közelebbről is megnéznünk, és nem is bántuk meg, szinte eltörpült mellette a Lada. Ica bugázott némi esküvőből visszamaradt fehér szalagot, ki is pattintottuk a visszapillantóra, úgysem voltunk eddig elég feltűnőek (ja, de mégis). Vadregényes utakon érkeztünk meg Veszprém megyébe, ahol két szerpentin között a Cseszneki váron akadt meg a szemünk, így egy gyors irányváltást követően vissza is tértünk abba a parkolóba, ahol a legjobban látszódott a 330 méteren magasodó, 1800-as évek elején lakhatatlanná vált, viharos történetű rom.

bólogatókutya

Lada-kalandLada-kaland

Zircre befutva első dolgunk volt az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményét felkeresni, sajnos kissé későn érkeztünk, de a külső részeket így is megmutatták nekünk, hiszen a lánctalpas Dutra mellett Fordson traktorral, illetve további múltszázadi mezőgazdasági eszközökkel is találkozhattunk.

Lada-kaland

Mindössze egy gyors ebédre volt időnk, már indultunk is Bakonybél felé, az apró községbe gyönyörű és élvezetesen kanyargós út vezet, nem mellesleg a Bakony szíve tele van látnivalókkal. Ismét a természet felé fordítottuk a Lada-kalandot, a Szent Mauríciusz Monostor arborétuma az egyik legnyugodtabb helyszín volt, ahol eddigi utunk során megfordultunk, nem messze innen pedig a Borostyán-kút kápolna várja a kikapcsolódni vágyókat. A monostor bejáratánál említették a Pannon Csillagdát, ami a legnagyobb szerencsénkre még belefért a napunkba, kár lett volna kihagyni, aki szeret elmerengeni a végtelen világűrben, és végigkövetni az emberiség próbálkozásait az univerzum meghódítására, illetve újra átélné az űrkutatás legnagyobb pillanatait, annak kötelező program, de mindenki másnak is erősen ajánljuk. Teljesen elvarázsolt minket a kupolára vetített, a Naprendszerünket és a Tejútrendszert dióhéjban bemutató film, de a meteorit-simogató és az Opportunity marsjáró életnagyságú makettje is remek ötlet volt a tárlat megálmodóitól.

Lada-kaland

Este értünk a Horváth Kert vendégházhoz, mint a lenti képen is látszik, most a Lada is pihen egy kicsit, meg is érdemli, rengeteg emelkedőt megmászott ma. Holnap Balatonfüred következik, némi pihenővel, és egy betervezett sétahajózással, reméljük, hogy az időjárás is barátságosabbra vált.

Lada-kaland

Bense Róbert

A Lada-kaland következő (nyilvános) állomáspontja pénteken, a tapolcai piactér melletti parkolóban, 17 órakor lesz. A további programokért katt ide: https://retrovasak.hu/lada-kaland-helyszinek-programok/

A túráról kétnaponta fogunk bővebb helyzetjelentést adni a retrovasak.hu-n, de az összefoglalók mellett érdemes elnézni Instagram-oldalunkra is, ott szintén nyomon követhetitek az utunkat, és az éppen aktuális programokat, megállókat!

A Lada-kaland támogatói: Lada HungaryForex Kft.Retro-Auto Kft.Groho Team Kft.Fortuna Bt.Vacer Trade Kft.

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb