fbpx

Trabanttal Skandináviába – szombaton indul a nagy túra

Július 28-án nekivágunk négyen, két Trabant 601-es típusú gépkocsival Európa északi részének; összesen több, mint 7000 kilométer után térünk vissza Magyarországra. A túra során minden egyes pillanatot videózni, fotózni fogunk, így a hazai követőink sem maradhatnak le a lélegzetelállító tájakról, érdekes helyekről, az utazás öröméről. Egyfajta Trabantos road-movie-t csinálunk. Élményeinkről a trabantszerelem.hu-n írunk majd, illetve Youtube-csatornánkon és Facebook oldalunkon is követhettek minket.

blank

Három éve indult az egész projekt ötlete; szegény Helsinkiben élő ismerősöm már csuklik, annyit emlegetem. Ő hívott el ugyanis magukhoz, mint régi jó barát; és egy ártatlan kis poénból kiindulva egyre nagyobb lelkesedéssel szerveztük meg az utat – Trabantokkal. Az azóta eltelt pár év alatt egy picit kinőtte magát az útvonal: Helsinki helyett már az északi sarkkör és Lofoten az úti cél. A jármű viszont nem változott, bizony Trabival akarjuk megjárni a hosszú utat.

Persze érintjük majd a nagyobb látványosságokat, a kihagyhatatlan turisztikai programokat, viszont majd igyekszünk inkább azokat a helyeket, érdekességeket megmutatni, amelyek kevésbé vannak szem előtt, kevésbé felkapottak, mert hisszük, hogy egy vidék igazi arcát talán így ismerhetjük meg jobban.

blank

Minden nap, minden állomáson szét fogunk nézni, és keresünk valamilyen érdekes programot, amit természetesen a videókban, blogban, fotókon meg is mutatunk majd. Debreceni fiatalokként szinte kötelezőnek éreztük, hogy az útitervbe beletegyük Debrecen testvérvárosait is, így Litvániában Klaipedát és Finnországban Jyväskylä-t is érinteni fogjuk.

blank

Kihagyhatatlan program lesz Németországban, Zwickauban a régi Trabant-gyár épülete, ez amolyan zarándokhely a Trabisok számára, nekünk is kötelező lesz fotót lőni a kocsikkal a kapu előtt. Legtöbbször igyekszünk szállást találni magunknak motelekben, fogadókban, vendégházakban, de nem kizárt a sátrazás, vagy az autóban alvás sem. Ennek megfelelően készítjük majd össze a felszerelésünket is: ruházatból nagyon vegyesen kell bepakolnunk, de lesz nálunk hálózsák, sátor, több pléd, szóval talán túléljük a túrát.

Ugyan nyáron azért Skandináviában is 20-24 Celsius a nappali átlag, azért este, éjszaka jóval hűvösebb van. Ráadásul fent Lofoten környékén eléggé nyirkos hideg tud lenni a tenger miatt. Azt mondják, hogy az augusztus közepe-vége már eléggé esős északon, így majd vízhatlan cuccot is készítünk.

Elengedhetetlenek ezen felül az alapvető kempingfelszerelések: bicskák, kések, esetleg gázégő, alu edények, bögrék. Ám tudnunk kell, hogy ez nem egy túlélőtúra lesz, és vigyázunk is, hogy felesleges dolgok ne kerüljenek a csomagba, a Trabantok csomagtere véges, és ezt is figyelembe kell vennünk a cuccok összepakolásakor.

Persze a blogoláshoz, forgatáshoz szükséges dolgokat is muszáj vinnünk, így lesz nálunk két laptop, pár sportkamera, fényképezőgép, objektívek, hagyományos kamerák és állványok. Érdemes megemlíteni még, hogy rengeteg pótalkatrészt és szerszámot is berakunk, gyertyákat, trafókat, benzincsövet, ékszíjat és hasonló apróságokat, illetve pár fontosabb kopóalkatészt, kuplungtárcsát, fékbetéteket, stb.

blank

Gondolkodunk azon is, hogy ezek mellé még egy plusz komplett Trabant motort is beteszünk, ez nagy könnyedséget jelentene egy komoly motorhiba esetén; hiszen csak egyszerűen ki kell cserélni a motort; ami egy óra alatt megvan, és indulhatunk is tovább.

A rajt Debrecen belvárosában lesz szombaton, egy népszerű romkocsmából indulunk: a Roncsbár ad helyet az indulós bulinak és a túra első métereinek. A résztvevők persze kísérhetnek is minket pár kilométeren keresztül.Ugyancsak a Roncsbárban fogjuk ünnepelni a megérkezésünket is; körül-belül egy hónappal a start után.

Kövessetek minket, és nem maradtok le semmiről!

Mátó Zoltán

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb