fbpx

2019-es szolnoki veteránjármű találkozó – olvasónk küldte

Kedves Retrovasak.hu szerkesztőség, rajongók, követők!

Jómagam rendszeresen figyelem az itt megjelenő cikkeket, pontosabban fogalmazva mindig várom, hogy éppen milyen újdonság fog megjelenni az oldalon. Élvezettel olvasom, úgy a kétkerekű, mind a négykerekű keleti, nyugati (de inkább keleti) vasakról szóló történeteket, közzétett régebbi magazinokat, az akkori technikai vívmányokat. A találkozókon készült fotókat, beszámolókat is nagyon szívesen nézegetem, viszont a szolnoki veteránjárművekkel kapcsolatos rendezvényről nem találtam semmit, szóval úgy döntöttem, hogy néhány gondolat, fénykép segítségével megpróbálom megosztani az élményeimet.

2019.augusztus 4-én a Tisza-ligetbe látogattunk el. Őszintén, soha nem voltunk még hasonló helyen sem, nagyon vártuk már a párommal ezt a napot. Hónapokkal korábban meg is kértem a szabadságot, nehogy lemaradjunk róla. Szerencsére kellemes volt az időjárás, a környezet és egytől egyig nagyszerű gépeket láthattunk.

Először is számtalan Moszkvicsot csodáltunk meg, én már nem emlékszem rájuk, gyerekkoromban sem jártak már ezek a példányok. Azután következtek a Trabantok. Szüleim első családi autójaként ismerős a 601-es illata, a borításai, alkatrészei. Sok, vegyes élmény fűződik hozzá, de már azok a kisautók is elvittek egy családot is, ahova csak kellett. Következő sorban a bogárhátúak, egy óriási, koromfekete Csajka, a „Kispolszkik”, valamint a merész formájú, cápaorrú „Nagypolszkik” foglalák el helyüket.

Utolsó soron pedig személyes kedvenceim, Ladák, Zsigulik nyújtották derekukat a sugárzó napsütésben. Szebbnél szebb „kereklámpások” rendőrségi változatban, mások Sokol rádióval a hátsó ülésükön kizárólag a retro stílus jegyében. De ami nekem igazán tetszett, az a „kockalámpás” kombi változat, a 2104-es. Nekem is nagy álmom szert tenni egy ilyen szép járműre.

Ezen sorok elejét pedig szépen „beszegték” a jobbnál jobb Pannonia, Simson, Mz, Etz motorkerékpárokkal. Hihetetlen látni, hogy mennyire ügyesek és leleményesek ezek  a motorosok, ha szinte pótolhatatlan alkatrészről vagy tartozékról van szó. Nem ismernek lehetetlent, akik igazán elszántak.

Továbbá nagyon jó ötlet volt egy tartalmas bemutatót szervezni egy újszerű állapotban lévő Škoda 1000 MB-ről ami szintén gyönyörű gépkocsi.

A katonai, rendőrségi egyenruhába öltözött emberek, azok a felszerelések amiket beszereztek, engem mindig lenyűgöznek. Nagyon tisztelem és csodálom mindazokat, akik ennyire részletgazdagon és elhivatottan megőrzik ezeket a motorkerékpárokat, gépkocsikat, vagy legyen szó bármilyen gumikerekű változatról.

Remek együtt látni ilyen közösségeket, a tapasztalt és szakértővé vált egyéneket. Kinek szalon állapotú, kinek fakóbb is az autója vagy motorja, ugyanúgy megcsodálom és örömmel tölt el, hogy ennyi lelkiismeretes, gondviselő tulajdonos él.

Ezúton köszönöm a szervezőknek, szerkesztőknek, hogy ilyen nagyszerű eseményeket rendeznek, amik látogatását mindenkinek ajánlom. Őrizzék meg minél tovább a hagyományokat, ezeket a csodálatos gépeket!

Ferenczi Ákos

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb