fbpx

2019-es szolnoki veteránjármű találkozó – olvasónk küldte

Duna Auto

Kedves Retrovasak.hu szerkesztőség, rajongók, követők!

Jómagam rendszeresen figyelem az itt megjelenő cikkeket, pontosabban fogalmazva mindig várom, hogy éppen milyen újdonság fog megjelenni az oldalon. Élvezettel olvasom, úgy a kétkerekű, mind a négykerekű keleti, nyugati (de inkább keleti) vasakról szóló történeteket, közzétett régebbi magazinokat, az akkori technikai vívmányokat. A találkozókon készült fotókat, beszámolókat is nagyon szívesen nézegetem, viszont a szolnoki veteránjárművekkel kapcsolatos rendezvényről nem találtam semmit, szóval úgy döntöttem, hogy néhány gondolat, fénykép segítségével megpróbálom megosztani az élményeimet.

2019.augusztus 4-én a Tisza-ligetbe látogattunk el. Őszintén, soha nem voltunk még hasonló helyen sem, nagyon vártuk már a párommal ezt a napot. Hónapokkal korábban meg is kértem a szabadságot, nehogy lemaradjunk róla. Szerencsére kellemes volt az időjárás, a környezet és egytől egyig nagyszerű gépeket láthattunk.

Először is számtalan Moszkvicsot csodáltunk meg, én már nem emlékszem rájuk, gyerekkoromban sem jártak már ezek a példányok. Azután következtek a Trabantok. Szüleim első családi autójaként ismerős a 601-es illata, a borításai, alkatrészei. Sok, vegyes élmény fűződik hozzá, de már azok a kisautók is elvittek egy családot is, ahova csak kellett. Következő sorban a bogárhátúak, egy óriási, koromfekete Csajka, a „Kispolszkik”, valamint a merész formájú, cápaorrú „Nagypolszkik” foglalák el helyüket.

Utolsó soron pedig személyes kedvenceim, Ladák, Zsigulik nyújtották derekukat a sugárzó napsütésben. Szebbnél szebb „kereklámpások” rendőrségi változatban, mások Sokol rádióval a hátsó ülésükön kizárólag a retro stílus jegyében. De ami nekem igazán tetszett, az a „kockalámpás” kombi változat, a 2104-es. Nekem is nagy álmom szert tenni egy ilyen szép járműre.

Ezen sorok elejét pedig szépen „beszegték” a jobbnál jobb Pannonia, Simson, Mz, Etz motorkerékpárokkal. Hihetetlen látni, hogy mennyire ügyesek és leleményesek ezek  a motorosok, ha szinte pótolhatatlan alkatrészről vagy tartozékról van szó. Nem ismernek lehetetlent, akik igazán elszántak.

Továbbá nagyon jó ötlet volt egy tartalmas bemutatót szervezni egy újszerű állapotban lévő Škoda 1000 MB-ről ami szintén gyönyörű gépkocsi.

A katonai, rendőrségi egyenruhába öltözött emberek, azok a felszerelések amiket beszereztek, engem mindig lenyűgöznek. Nagyon tisztelem és csodálom mindazokat, akik ennyire részletgazdagon és elhivatottan megőrzik ezeket a motorkerékpárokat, gépkocsikat, vagy legyen szó bármilyen gumikerekű változatról.

Remek együtt látni ilyen közösségeket, a tapasztalt és szakértővé vált egyéneket. Kinek szalon állapotú, kinek fakóbb is az autója vagy motorja, ugyanúgy megcsodálom és örömmel tölt el, hogy ennyi lelkiismeretes, gondviselő tulajdonos él.

Ezúton köszönöm a szervezőknek, szerkesztőknek, hogy ilyen nagyszerű eseményeket rendeznek, amik látogatását mindenkinek ajánlom. Őrizzék meg minél tovább a hagyományokat, ezeket a csodálatos gépeket!

Ferenczi Ákos

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb