fbpx

4600 fontért kelt el a Párizs-Dakar ralit megjárt Niva

A különleges életutat bejárt, 1979-es évjáratú Ladát az RM Sotheby’s aukciós ház bocsájtotta árverésre. A Niva szerencsére csak képletesen került kalapács alá, valójában inkább egy gondos gazdát kerestek számára, hiszen az elmúlt évtizedekben igencsak elanyátlanodott a szovjet vas.

blank

Az árverésen 17,9 – 26,8 millió forint közötti összeget reméltek a nem hétköznapi terepjáróért, ami annak tekintetében is igen optimista összeg volt, hogy Francois Jeanson és fia megjárta vele az 1981-es, akkor harmadik alkalommal megrendezett Párizs-Dakar ralit. Ez talán még nem olyan meglepő, ugyanis a ’81-es viadalon összesen 12 Niva indult. Ezek közül a Jean-Claude Briavoine által vezetett 157-es rajtszámú a harmadik helyen végzett, André Tossat 158-as számú Nivája pedig a 11-ediken, azonban Jeanson-ék 167-es számú autója végül nem ért célba.

blank

blank

A versenyt követően nem kevesebb, mint 28 évre parkolták le a Ladát, amihez szinte egyáltalán nem nyúltak a közel három évtizedes pihenő alatt. Az átalakított modell önmagában is érdekes, hiszen többek között műanyag motorháztetőt és ajtókat kapott, megerősítették a futóművét, bukócsövezték, speciális műszerfallal látták el, és még a tankját is nagyobbra cserélték. Ezeken kívül csak az megdöbbentőbb, hogy még a verseny alatt ráaggatott matricákat sem távolították el róla.

blank

blank

Végül 2009-ben adták el egy gyűjtőnek, aki szintén fontosnak tartotta az eredeti állapot fenntartását, illetve a verseny hivatalos dokumentumait is megőrizte, fotókkal és egyéb iratokkal együtt. A valóságtól elrugaszkodott árat úgy látszik ez sem indokolta, az árverésen mindössze 4600 fontért, átszámítva nagyjából 1.7 millió fontért ütötték le, amiért cserébe a Dakar rali történelmének egyik élő darabkáját sikerült megszereznie a szerencsés licitálónak. Remélhetőleg maradt még néhány ezer font a felújításra is, jó lenne látni egykori pompájában a sivatagot is megjárt Nivát!

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb