fbpx

A régi álom: Lada 2104 – 5 sebességes váltóval – olvasónk küldte

Tisztet Retrovasak követők!

Egy kis olvasnivalóként szeretnék néhány gondolatot megosztani Veletek. Nekem egy 1994-es évjáratú, 2104-es Ladám van. Tudom, lehet lerágott csont már a Zsiguli téma, de én nagyon szeretem ezt az autót. A formája, a beltér és a motor hangja számomra igazán remek élményt nyújt, ahányszor csak vezethetem. Nem napi használatú autó, de száraz időjárás esetén, szabadidőmben, kirándulásra használom, nem áll a garázsban.

Minden bizonnyal én a jármű harmadik tulajdonosa vagyok. A kereskedésből egy idős Úr vásárolta valahol a Dunántúlon. Egy ráfutásos baleset után már nem hajtotta tovább, garázsba került  az autó. Idővel viszont úgy döntött, hogy ideje megválni az orosz vastól és így került Budapestre egy autószerelőhöz. A karosszéria sérülését kijavították, új lámpatesteket valamint egy polírozást is kapott. Friss vizsgásan vásároltam, viszont a műszaki tartalom nem volt kielégítő. Így idén szerelőhöz vittem és bizony csereérett volt már a kormánymű, lengéscsillapítók, fékbetétek, üzemanyag szivattyú illetve néhány alkatrész a futóműben.

Sokan itt ahogy látom, értenek a retro vasaikhoz viszont én bevallom hogy nem feltétlenül fogok bele akármilyen szerelésbe, szakemberre bízok bizonyos munkálatokat, legalábbis egyelőre. Amit biztosan elvégzek, azok az olaj-és szűrőcserék, kipufogó csere, beltér csinosítása. Fejlesztésként elektronikus gyújtással, valamint egy 50-es Janó sport kipufogó rendszerrel láttuk el.

Az autóvásárlásra kitérve, nem sok példány maradt fenn ezekből a kombi változatokból (ráadásul én öt sebességes váltóval kerestem, ebből még annyi sincs). Eleve a Ladák ára is széles skálán mozog, attól függően, milyen állapotúra áhítozunk. Én ezelőtt a példány előtt kettőt néztem meg, próbáltam ki, hát igen vegyesek voltak az érzéseim. Viszont amikor 2020 augusztusában ezért a járgányért mentem a párommal, hogy kipróbáljuk, körülbelül már el volt döntve, hogy autó nélkül nem jövünk haza.

Szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem nyílt egy ilyen gépjármű vezetésére, ez nekem az autózás élményét jelenti. Mindemellett hálás is vagyok mindazoknak, akik segítségemre voltak/vannak ebben. Valamint sok sikert is szeretnék kívánni azoknak, akik hasonlóképp tesznek, mindig jó érzés az utakon látni az idősebb technikákat.

A beszámoló mellett pedig szeretném pár fotóval is megmutatni az autót, hogy ne csak elképzelni kelljen.

Tulajdonos: Ferenczi Ákos

Köszönjük a rövid összefoglalót!

Sok-sok élményt kívánunk a RetroVashoz 🙂

Retrovasak.hu csapata

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb