fbpx

Amikor a Ford Fiesta először gyürkőzött neki a Monte-Carlo Rallynak

2020BRENTWOOD, Anglia – Sébastien Ogier magabiztos győzelemmel nyitott a Rally Világbajnokság 2018-as szezonjában, amikor Ford Fiesta WRC gépével első helyezést szerzett a múlt heti Monte-Carlo Rallyn.

A pilótának ez nemcsak a második Fiesta-győzelme volt legendás Monte futamon, hanem immár az ötödik aranyérme Monte-Carlóban. De meg tudná mondani valaki, melyik évben állt legelőször rajthoz a Fiesta minden idők egyik legkeményebb és legkiszámíthatatlanabb rallyversenyén?

Ez 39 éve történt, amikor Ari Vatanen és Roger Clark nekivágtak Fiestáikkal a Monte futamnak, hogy végigszáguldjanak a Monacói Hercegséget körülölelő hegyeken. 1979-ben Vataren, a ’repülő finn’ remek helyezéssel, tizedikként ért célba Mk1 Fiesta S1600 gépével, amelynek 160 lóereje messze elmaradt a többi versenyautó teljesítményétől.

A brit Clark ugyanennek az autónak a Borehamban fejlesztett jobbkormányos változatával állt rajthoz, és a 13. helyen végzett, újabb bizonyítékot szolgáltatva az elsőkerékhajtású Fiesta képességeiről.

A Fiesta S1600 sosem nyert WRC-futamot, de a Fiesta későbbi generációiból kifejlesztett versenygépek világszerte számtalan diadalt arattak. A jelenlegi változat tavaly mutatkozott be Monte-Carlóban, elődje pedig 2011-ben első helyezést szerzett a Svéd Rallyn.

via ford.hu

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb