fbpx

Az igazi BATmobil

A B.A.T-sorozat az ötvenes évek egyik futurisztikus próbálkozása volt, méghozzá az Alfa Romeo és a Bertone együttműködésével. Bár a boldog aranykornak már régen vége, a mindössze három különböző példányból álló prototípussorozat a későbbi évtizedben jelentős hatással volt az autók formájára.

1953_alfa_romeo_bat

A Bertone vállalatról röviden: Alfa Romeo, Fiat, Lamborghini, közös bennük, hogy az elmúlt évtizedekben mindhárom márka arculatára jelentős hatással voltak a Bertone-féle dizájnok. Persze ez még csak a jéghegy csúcsa volt, a hatvanas években csak úgy ontotta a karosszériákat a cég. Sajnos azonban tavaly már a csődjétől visszhangzott a sajtó, és míg pár éve sikerült elkerülni az összeomlást, a több tízmillió eurónyi adósságot felhalmozó és görgető vállalat végül nem bírta tovább. A vég nem volt dicső, de a Bertone meghatározta a mai autózás képét.

Ám az ötvenes években még szárnyalt a gyár, a B.A.T (Berlinetta Aerodinamica Tecnica) modellek is ennek az időszaknak a szülöttei voltak. Az együttműködés célja a légellenállás kutatása és fejlesztése volt, ennek következményeként az elkövetkezendő években, évtizedekben az Alfa Romeo számos megoldást alkalmazott, melyek a prototípusokban is megjelentek. A B.A.T-típusok az Alfa Romeo 1900-ra épültek, lelkük egy kétliteres, négyhengeres, 115 lóerős blokk volt, végsebességük elérte a 200 km/órát. Az elsőt 1953-ban a Torinói Autókiállításon mutatták be, külsejével kis túlzással a Jetson család járgányát idézte, légbeömlők és hátsó légterelők tarkították a karosszériát, az eredmény meggyőző lett: a 0.23-as légellenállási együttható sikernek számított. Egy év múlva jött a B.A.T 7-es, bár hasonlított az elődhöz, még különlegesebb kialakítást kapott, légellenállási együtthatója 0.19-re csökkent. 1955-ben jött az utolsó, a B.A.T 9, ez már jobban hasonlított egy autóhoz, de a karosszéria még mindig elment volna űrhajónak is. Az mindenesetre nehezen vitatható, hogy ez lett a legemészthetőbb próbálkozás, az Alfa-logót tekintve pedig inkább már a márkajegyekre koncentráltak.

blank

alfa_romeo_b.a.t._9_4

A koncepciók sikeresek voltak, amellett, hogy úgy néztek ki, mintha a jövőből jöttek volna, légellenállási értékük a mai autókéval vetekedett, és ami a legjobb hír, mindhárom példány egyben van, és nagy tiszteletnek örvend, oldtimer kiállításokon rendszeresen megmutatják őket a nagyközönségnek.

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

'Fel a tetejéhez' gomb