fbpx

Bakony Művek a 80-as években

Az alábbi film 1988-ban készült, méghozzá azzal a céllal, hogy a (már leginkább nyugati) befektetők átfogó képet kaphassanak a Bakony Művekben rejlő lehetőségek sokszínűségéről.

A kisfilm többek között arra a beszállítói szerződésre is kitér, ami még 1968-ban köttetett a Volga Autógyárral, és amelynek köszönhetően kormányzáras gyújtáskapcsolót, gyújtáselosztót, mély- és magashangú kürtpárt, továbbá komplett ablaktörlő-berendezést gyártottak a Lada gépkocsikba.

Erre fontos mérföldkőként hivatkoztak, ugyanis számos további együttműködést alapozott meg. A hetvenes évek derekán már a Polski Fiat, a Moszkvics, a Zastava és a Dacia számára is szállítottak termékeket, legalábbis ami a személygépjárműveket illeti, hiszen teherjárművek közül hasonlóan fontos partner volt a Kamaz, valamint hazai szempontból az Ikarus is. A Veszprém megyét behálózó vállalat elsődleges feladata az autók/teherautók villamossági cikkeinek előállítása lett.

A Smith Industries-től vásárolt licencnek köszönhetően hazánkban egyedül a Bakony Művek gyártott gyújtógyertyákat, ez az egyik legjelentősebb fejezet volt a nyolcvanas években, ami magával hozta egy új profil, az ipari kerámia előállítását is.

Hogy egy kicsit a videó utáni időszakba is betekintsünk, a már rendszerváltás utáni, átalakult Bakony Művek 1992-ben a Magyar Suzuki első beszállítói között volt, japán licenc alapján ablaktörlőrendszert és kürtöt gyártottak a Swiftekhez.

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb