fbpx

Balkan – made in Bulgaria

2015-ben, egy szép januári napon vásároltam ezt a Balkan MK 50-3 típusú segédmotoros kerékpárt, amely 1970-ben, Bulgáriában jött le a futószalagról. Egy szőke lánytól vettem, akinek villanyszerelő nagypapája használta anno a gépet. Rendszáma LP 11-67 volt, 2 személlyel is lehetett 65-70 km/h-s tempót diktálni, ami nem volt rossz egy 50 cm3-es motortól. A szürke forgalmit is meg fogom kapni, ha előkerül.

A szomszéd utcából toltam haza, a motor már az nap este pöffent párat. Miért választottam Balkánt? Tiniként láttam egy roncsot egy belvárosi udvarban és a legendás „Barátom a motorkerékpár” című könyvben figyeltem fel rá. Emellett tetszik a bolgár nép jámborsága, zenéje, tengere és gasztronómiája is. Itthon ma már ritkaságnak számít, még az idősebbek közül sem ismeri mindenki. Évente csak néhány alkalommal veszem elő, környezettudatossági és értékmentési okokból. Van még egy Jawa 350 Twin Sportom is, de leginkább biciklizni szoktam.

dscf4328 dscf4330

Veterános eseményeken is voltam már vele. Pár dolgot már megcsináltam rajta, de a teljes restaurálás még várat magára (mecénások jelentkezhetnek! J). Pörgős motor jellemzi, váltója kicsit bizonytalan. Rugózása lágy, vonalvezetése egyedi. A sárhányói és az első lámpája szerintem művészire sikeredtek.

blank

dscf3467

Nyugodtan írhattok, kérdezhettek alkatrész és egyéb ügyben is: tcst@vipmail.hu

Csaba (Debrecenből)

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb