fbpx

Előkerült a San Franciscó-i zsaru Mustangja

A film eredeti címe Bullitt, talán így már ismerősebb a Steve McQueen nevével fémjelzett, 1968-ban bemutatott amerikai krimi, melyben egy igen különleges, sokáig elveszettnek hitt Mustang is feltűnt. Pontosabban nem is egy, hanem kettő, melyek közül az egyiket az üldözéses jelenetekhez használták, a másikat pedig maga Steve McQueen hajtotta a filmben.

Mustang

Előbbi a forgatást követően egy roncstelepre került, ám tavaly már hallatott magáról, utóbbi viszont jobb állapotban maradt meg a film elkészülte után, és jó néhány kézen át is szaladt az elmúlt évtizedekben. Előbb a Warner egyik munkatársához vándorolt, majd egy nyomozó birtokába jutott, a hetvenes évek közepén pedig egy Robert Kiernan nevű férfi vásárolta meg, és a történet itt vált igazán különlegessé. 1977-ben maga Steve McQueen írt Kiernan-nek, hogy szeretné megvásárolni az autót, ám az üzlet végül többszöri próbálkozás után sem köttetett meg, így a 325 lovas V8-assal szerelt Mustang maradt a gazdájánál.

A hosszú évek alatt néhány apróbb átalakítástól eltekintve igyekeztek eredeti állapotában megőrizni az autót, aminek köszönhetően kissé viseltessé vált, így 2001-ben Robert és fia, Sean úgy döntöttek, hogy újra közlekedésre alkalmassá teszik a legendás Mustangot. A sors viszont közbeszólt, Robert 2014-ben elhunyt, fia azonban úgy döntött, hogy befejezi a munkát, 2015-re pedig el is készült vele. A felújítás leginkább a Mustang műszaki oldalát és karosszériájának helyrehozatalát érintette, egyébként mind a fényezés, mind pedig a beltér megmaradt eredetinek.

blank

Mustang belső

A Ford kapva kapott az alkalmon, és a napokban is zajló Detroiti Autószalonon egymás mellé állították a régi és az új Bullitt modellt, így tisztelegve az 50 éves, Oscar-díjat is nyert film és az „előkerült”, valójában az utókornak megőrzött négykerekű, valamint Steve McQueen emléke előtt.

Végezetül pedig jöjjön az ikonikus kergetőzés:

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb