fbpx

Ilyen volt a III. RetróVasak Találkozó

Szikrázó napsütés, rengeteg ember és járgány, egy újdonsült Škoda 105S tulaj, kígyózó sor a lángososnál – akár egy Balaton-parti életkép is lehetne a nyolcvanas évek elejéről. Akár, de mégsem az, hanem a 2018-as, III. RetróVasak Találkozó, melynek most az összefoglalóját olvashatjátok.

Szombat reggel 7-8 körül elég ritkán szoktam ünnepi hangulatba kerülni, ám minden évben van egy nap, amikor széles mosollyal az arcomon gurítom le a hétvége első kávéját Biatorbágyon, a Gyöngyvirág utcában. A hatalmas parkoló idén is megtelt élettel, autók százai, motorok tucatjai és látogatók tömegei lepik el ilyenkor a vasútállomás melletti területet, micsoda születésnapi ajándék ez a RetróVasaknak! Nézzük is meg közelebbről, hogy miről szólt ez a nap…

blank

Gondoltam megvárom a fél kilences lángost, ám még el sem jutottam a döntésig, hogy a sajtos-tejfölösre, vagy inkább a kapros-juhtúrósra essen a választásom, már láttam, hogy Schnell Feri bácsi megérkezett a Trabi kombijával, aminek tetejére egyből fel is pattintotta a pirosra festett koponyás-tülkös installációt. Mindig a kétütemű kisördög az első, természetesen a parkoló első helye is az övé, az lenne a furcsa, ha nem így történne. Mire észbe kaptam, már a bejáratnál álltam, két rendőr Lada gurult felém, igazoltatás helyett azonban megúsztam kedélyes integetéssel és egy gyors útbaigazítással.

blank

blank

Innentől kezdve nem nagyon volt megállás, villámgyorsan megtöltöttük a helyszín belső felét, volt, hogy egyszerre nyolcan álltak sorban a képzeletbeli kapunál, a vége valahol a körforgalomnál volt, és még mindig csak fél tíz környékén jártunk.

Tizenegyre ki is tehettük volna a megtelt táblát, ekkorra már volt időm néhány karikát szaladni az autók és motorok között, hiszen Icu és Dani is befutott segítségnek, és Feri bácsi is lelkesen osztogatta a találkozós matricákat, amik addigra már erősen megfogyatkoztak. Ez nem is csoda, hiszen bőven 250 fölött volt a teljes létszám, már ami a járműveket illeti, a felhozatal pedig csodálatosan vegyesre sikerült.

blank

blank

Kelet és nyugat tökéletes barátságban megfért egymás mellett (Zaporozsecek egy Opel GT szomszédságában…csak hogy egy látványos példát említsek), nem mellesleg a tengerentúli nagyvasak is szép számmal képviselték az amerikai álmot. Én tényleg csak kapkodtam a fejem, gyerekként a játékboltban éreztem hasonlót. Itt egy Maserati Biturbo, ott egy Cadillac Fleetwood, amott meg egy csodás Wartburg-csoportosulás, előtte nem sokkal egy Mini gurul el a már tavaly is látott Robur mellett, akinek amúgy a gazdájával sosem sikerül találkozni, bármennyire is próbálkozom.

blank

blank

Ha már Robur, rajta kívül volt még egy nagyra nőtt érdekesség, a leginkább exportra készült Ikarus 553. Nagyjából fehér holló ritkaságú, szuper kis lakóbusz-jellegű, függönyökkel, tolóablakokkal és kényelmes fotelekkel ellátott, szögletesre faragott kivitel.

Időnként lefelé is érdemes volt pillantgatni, a „Mákos bejgli” feliratos hámot magán viselő kutyus ugyanis szakértői pózolással nézegette a kiállított járműveket, egy kislány pedig pedálos Moszkvicsával vitte körbe a plüss pandáját.

blank

A biatorbágyi rendőr-Lada a Magirus gépjárműfecskendő szomszédságában idén is szolgálva és védve karikázgatott gyerkőcökkel és szülőkkel, én pedig nagyjából ezen pillanatok metszete környékén éreztem, hogy maximálisan megérte minden egyes szervezéssel töltött perc – ahol ilyen hangulat van, ott gond egy szál sincs. Azzal a lendülettel vissza is indultam a parkoló egyik végéből a másikba, közben egy elektromos Puli 2E-nek még gyorsan kerítettünk 220-at, majd átsuhantam a motorok között, végül benéztem Mészáros Zoli játékkiállításos pavilonjába is – ő egyébként egy Mercedes 300SL-24 csomagtartójában szállította ki a Legókat a találkozóra.

blank

blank

Örömmel láttam, hogy partnereink is megtalálták a közönségüket, Dusterek, Vitarák, Peugeot, Renault és Skoda SUV-k rótták fáradhatatlanul a köröket, Nagy Dani autóversenyző pedig egy Hyundai i30n-ről tartott némi fejtágítást a nagyérdeműnek.

blank

A délutánba a RetróVasak 2018-as kalandautójának, a Škoda 105S-nek az átadójával vágtunk bele. Mint ahogy azt már a napokban bővebben is kifejtettem, nyertesünk, Varga Ádám örömteli mosolyok társaságában vette át a forgalmit és a kulcsokat. A Škoda-kaland egészét felidézve és legjobb pillanatait kiemelve búcsúztunk el a közel egy éven keresztül tartó, élménydús túrákkal tarkított időszakunktól, ha esetleg bármelyik részletéről lemaradtatok volna, javaslom, kattintsatok ide.

Néhány Illés, Bee Gees, valamint Michael Jackson dallal később előadásokkal folytatódott a program. Ezúttal is tucatnyi jármű mutatta meg magát, többek között Perger Zoli Dacia Taxija, vagy Tarnai Zsolt 1502-ese, de az SL Klub tagjai is elmesélték masszív paripáik történetét a beszélgetéseket vezető Tordai Istvánnak és a közönségnek egyaránt.

Időközben szépen elfogytak a tombolaszelvényeink is, a 15 órára meghirdetett sorsolásra már egy darab nem maradt, nem is véletlenül, a főnyereményünk ugyanis egy tűzpiros Babetta volt. Az érdeklődés a rendezvény végéhez közeledve sem hagyott alább, a központi részen, ahol a sorsolást is tartottuk, egyre inkább egy szombat délutáni piknikké kezdett alakulni az összkép, mindenki körbeállta-ülte a kis mopedet, melynek végül Szabó Anna örülhetett.

A fél kilences lángosnak végül 17 ezer lépéssel és nyolc órával később ülhettem neki. Hölgyek, urak, ilyen szülinapi bulija csakis a RetróVasaknak lehet, örök élmény volt! Köszönjük mindenkinek, aki akár autóval, akár motorral, vagy látogatóként megtisztelte a rendezvényünket, jövőre egészen biztosan folytatása következik!

blank

Továbbá nagyon szépen köszönjük a szervezésben, illetve a lebonyolításban résztvevők segítségét is, a rendőröknek, polgárőröknek és az orvosi csapatnak pedig azt, hogy idén is vigyáztak ránk!

2019-ben találkozunk, addig is olvassátok a retrovasak.hu-t, sok-sok érdekes járgánnyal futunk neki az ősznek is, jövőre pedig jön a Dacia-kaland!

blank

Mint minden évben, idén is rengeteg fotó készült a találkozóról, ám mivel az összefoglalóban a megjelenési lehetőség korlátozott, ezért válogattam nektek egy mappányi remek képet, melyeket ide kattintva érhettek el. Kérlek, máshová ne töltsétek fel őket, köszönöm!

Bense Róbert

Köszönet a fotókért Janoch Ábelnek, Tóth-Fekete Tamásnak, valamint Bikali Sándornak!


A rendezvény támogatói: Duna Autó Zrt., Fábián Kft., Fortuna Bt., A Paksi Kávé, Autó Triplex Kft. – Renault Budakalász

blank


blank


blank


blank


blank


blank

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb