fbpx

Jaguar E-Type Zero – elektromos elképzelés

Láttunk már elektromos Trabantot, Polskit, de még klasszikus Transportert is, így hát egyáltalán nem meglepő, hogy most épp egy Jaguarral játszották el az átalakítást, az viszont már különlegesebb, hogy milyen módosításokat alkalmaztak a cél elérésének érdekében!

Kétségtelen, hogy maga az ötlet életképes, más kérdés, hogy a veterános társadalom mennyire befogadó ezekkel kapcsolatosan, ám mint érdekesség, mindenképp megér egy kis körbejárást. A képeken és a videón látható Jaguar 1968-ból származik, a második szériás modellt pedig maga a gyártó gondolta újra.

Jaguar E-Type Zero

Az elektromos E-Type súlya mindössze 46 kilogrammal könnyebb, mint az eredeti modellé, ez köszönhető többek között a 270 kilométeres hatótávot biztosító, 40 kWh-s akkupakknak is, mely a megegyező tömegű erőforrás helyére került. Ez elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy az autó vezethetősége ne változzon meg drasztikusan, ezt az elgondolást nyomatékosítva a kormánymű, valamint a futómű sem lett átalakítva, de a fékek is megegyeznek az eredeti típuséval. Az elektromotor az egykori váltómű helyén található, 300 lóerővel bír, és mindössze 5.5 másodperc alatt képes vele elérni a százas tempót az E-Type Zero, ami kerek egy másodperccel jobb eredmény, mint amit a félévszázados technika biztosítana, ez azért jól példázza, hogy a hatvanas években is már milyen magas szinten állt a Jaguar.

Jaguar E-Type Zero

Míg kívülről joggal gondolhatnánk, hogy egy eredeti állapotú E-Typeról van szó, belül már akad néhány „tájidegen” részlet, ilyen a karbon borítás, vagy a digitális műszerfal, nem is beszélve az érintőképernyős középkonzolról, vagy épp a módválasztóról. A kormány viszont még magán hordozza a klasszikus jegyeket, mint ahogy a kéziféket is meghagyták mechanikusnak.

Bármit is gondolunk erről a modern, mégis veteránkorú Jaguarra, az alábbi rövid bemutatót érdemes megtekinteni, mert ez az autó ilyen formában is egy ikon!

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb