fbpx

MG SA

Az MG SA egy brit személygépkocsi volt, amit 1936 és 1939 között gyártott az MG. Eredetileg nem is SA lett volna a neve, hanem 2 liter. Az S szót csupán egy nagyobb teljesítményű szedánhoz használták. Igazából az 1,5 literes SS ellen használták volna. Egy kis mellékes érdekesség, hogy az SS-ből később Jaguar lett. Ennek az volt az oka, hogy ugyan itt az SS jelentése a Swallow Sidecar (Fecske Oldalkocsigyár), de ugye a ’30-as éve második felében lehetett érezni a II. világháború kitörését és az SS az akkori náci német elit hadsereg elnevezése volt. Így kerülték el a bajjóslatú elnevezést. Visszatérve Az MG-re még megkapta a Bentley hátsófelfüggesztését és az EX150 gyári kódot. Ez a fejlesztés még a ’30-as évek elején kezdődött meg és építettek is egy prototípust. Azonban a tervezés 1935-ben megállt, mivel az MG és a Morris Motors összeolvadt. A Cowley tervezőiroda rövidesen elővette a terveket, de ez már jóval puritánabb volt és nem járt hozzá a Bentley felfüggesztés. Az alapot egy 2062 ccm-es, hathengeres QPHG motor adta, amit felfejlesztettek. Ezt használták a Wolseley Super 6-nál, de az MG 2288 ccm-re tornászta fel. Ezt a szerkezetet 1937-ben 2322 ccm-re tornázták fel, amit már felhasználtak már a Wolseley 18-nál. Azonban itt a tervezők elég okos megoldást alkalmaztak. A lehető motorháztetőt a lehető legalacsonyabban tartották, mert a két SU porlasztó vízszintesen helyezkedett el. Továbbá egy remek négysebességes, kézi váltó végezte el az erőátvitelt. Az összes autót drótküllős keréktárcsával szerelték, lemezfelnis változat nincs. Az autót négy darab dobfékkel lehetett lelassítani, illetve megállítani.
A legalapvetőbb kivitel a négyajtós sportszedán volt, ami hagyományos MG hűtőráccsal készült és két hatalmas nagy, krómozott lámpa helyezkedett el a sárvédőkön.A pótkerék az autó hátuljában tartottak, amit szépen el is fedtek. Elől két külön ülést helyeztek el, hátul pedig egy egész üléspadot. Az összes ülés bőrborítású volt. A műszerfalat diófával borították be és a Philco rádiót feláras extraként meglehetett vásárolni 18 fontért. Még 1936-ban megjelent a Tickford kabrió, ami 398 fontért volt megvásárolható, a szedán pedig 375 volt. Ez ma nem hangzik soknak, de ne feledjük, hogy az 1930-as évekről van szó! A 3 év alatt 2739 kocsit szereltek össze, amiből 350 járművet Németországba is exportáltak, ezzel is bizonyítva az autó jó minőségét.
Az 1938-as British International Motor Show-n is jelent volt az SA, de mellett ott volt egy 2,6 literes változat, amit a WA néven ismertek az emberek. Bár ezzel elváltották volna az SA-t, párhuzamosan gyártották a két típust. A két típus gyártását a háború kitörésének évében, 1939-ben fejezték be. Mikor vége lett az háborúnak nem is próbálkoztak újra a gyártással.
Ma már eléggé keresett veterán és még a rosszabb állapotú példányok is méregdrágán adhatóak le.
Rankasz Dezső

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb