fbpx

Tapolcán találkoztak a RetróVasak

Vannak dolgok, amik változnak, és olyanok is, melyek nem. Idén Biatorbágyról Tapolcára költözött a RetróVasak találkozó, de Schnell Feri bá ugyanúgy elsőként érkezett Trabantjával a helyszínre, valamikor 8 óra körül. Az új helyen kissé máshogy volt megoldva a bejutás, de Feri bá nem sokat problémázott ezen, a frissen felújított kombijával egyszerűen csak megkerülte kordont…ezzel kezdetét vette a negyedik találkozónk, ami hangulatában és a felvonultatott járműveket illetően is utánozhatatlanra sikerült.

blank

Kilencre volt meghirdetve a „kapunyitás”, ekkorra már bőven félház fölött voltunk, nagyjából egy órával később pedig már teljesen megtelt a kiállítói terület. A motoros kollégákkal együtt cirka 180 retró járgány sorakozott fel, a keleti blokk klasszikusaitól kezdve a nyugati veteránokon át egészen az amerikai óriásokig igen széles volt a skála. A felhozatalt szándékosan sem lehetett volna ügyesebben összeválogatni, úgyhogy ezúton is köszönet mindenkinek, aki tiszteletét tette a találkozónkon, ismételten kitettetek magatokért!

blank

blank

blank

Szintén jó volt látni, hogy hiába az új hely és a Biatorbágy-Tapolca közötti 160 kilométeres távolság, az elmúlt évek kiállítói közül is sokan útra keltek, hogy idén is részesei legyenek a RetróVasak közösségének éves összejövetelén. Nem egy autón ott virított az eddigi három találkozónk matricája, melyek mellé a negyedik is felsorakozott. Mindemellett rengeteg ismerőssel is találkozhattunk, a hazai Dacia fan klub számos tagja tette tiszteletét a találkozón, és a környékbeli veterános egyesületekből is szép számmal érkeztek a tagok.

blank

blank

A szikrázó napsütés és a remek társaság mellett igazi ritkaságok is tarkították a napunkat, bár rettentően elcsépelt kifejezés, de volt kinn egy olyan jármű, amit máshol biztosan nem lehetett volna látni. A helyi erők összefogásának köszönhetően tréleren kihozták azt az „Opel Pandulát” hivatalos nevén Fantomot, amely Pandula László munkáját dicséri és ami egy Opel Commodore-ra épült, 1.7-es Rekord motorral lett ellátva és 1992 óta egy tapolcai telephelyen várja sorsa jobbra fordulását. Bár sokaknak ez csak egy fura romnak tűnhetett, örömmel láttuk, hogy többen érdeklődve vizsgálták a különleges építményt. Mi is fogunk még róla beszélni…

blank

blank

Míg a felnőtteknek ott volt az autós/motoros szakmázás, a tulajdonosok előadásai, többek között egy Buick Rivieraról, Opel Kapitänról, vagy a már nálunk is bemutatott Mercedes 500 E-ről, addig a gyerekeknek a tapolcai Önkormányzati Tűzoltóság Mercedes 1113B tűzoltóautója és egy kiállítónk Ikarus 211-es autóbusza nyújtotta a kísérőprogramokat. Na és persze a kihagyhatatlan retró játékgyűjtemény, ami egy kicsit talán még a szülőket is visszarepítette a gyerekkorba. A középpontban most is a zsinóros De Tomaso Mangusta volt, de eredeti dobozos Matchbox parkolóházzal és jó néhány korabeli legóval is lehetett találkozni.

blank

blank

A RetróVasak Találkozó idén is hozta a már megszokott színes forgatagot, igazán már meg sem lepődtünk azon, hogy két Dutra traktorral szemben egy tűzpiros Mustang parkolt, a másik oldalon pedig a csillogó ezüst DS 20-tól pár méterre egy Skoda és a mögé kötött QEK Aero lakókocsi sütkérezett. Ha lett volna „legmesszebbről érkezett autó” díj, akkor vélhetően a svéd rendszámos Chrysler Valiant kapta volna meg, nagyon kíváncsiak lennénk arra, hogy miként keveredett Magyarországra, van egy olyan érzésünk, hogy nem mindennapi sztori lenne.

blank

blank

A tombolán innen és a búcsúzkodásokon túl szépen-lassan a végéhez ért a veterános forgatag, zárásképp még egy teljes násznépet is hozott magával a közben esküvői díszítéssel visszatérő veterán tűzoltóautó. Azt hiszem a helyszíncsere nem is sülhetett el volna jobban, az elmúlt hetek-hónapok szervezőmunkájában sok-sok segítő kéz benne volt, külön köszönetet szeretnénk mondani Rédli Károlynak és Perger Zoltánnak, illetve a Tapolcai Önkormányzatnak a helyszín és az infrastruktúra biztosításáért! Továbbá köszönjük a polgárőrségnek és az orvosi csapatnak, hogy figyeltek és vigyáztak ránk. Öröm az ilyen csapatmunka, reméljük, hogy jövőre is folytatjuk Tapolcán!

blank

További fotókat itt érhettek el!

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb