fbpx

Tesztkörkép, I. rész – nyugati oldal

Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk tesztekkel is jelentkezni – márkától függetlenül – legyen szó keleti, vagy épp nyugati modellekről. Ezekre tekintünk vissza az elkövetkezendő napokban, célunk pedig, hogy 2018-ban is számos ismert és kevésbé ismert típust mutassunk be nektek tesztjeinken keresztül!

blank

Ford Sierra (1992) – a teljes teszt ide kattintva érhető el

„A Ford kultikus modelljeit napestig lehetne sorolni, a maga korszakában és kategóriájában a Sierra is ezek közé tartozott, a nyolcvanas évek elejétől egészen a kilencvenes évek derekáig megkerülhetetlen szereplője volt az autós körforgásnak. Szokványos történet, de ahogy az elmúlt két évtizedben elkezdett kikopni az utakról, úgy nőtt a nosztalgiafaktora, és mára már egyértelműen ezt a vonalat képviseli a típus, ami egyébként teljességgel érthető. A Sierra nem is véletlenül képezi részét a hazai youngtimer-közösségeknek, hiszen gyártásának valamivel több, mint egy évtizede, és két szériája alatt valódi legendák szövődtek egyes variánsai köré.”

blank

blank

Opel Manta B (1983) – a teljes teszt ide kattintva érhető el

„Ahhoz, hogy hazánkban is megtelepedjen a Manta-kultusz, kellett egyrészt a rendszerváltás, másrészt pedig a B-széria léte, ami elérhető(bb) közelségbe hozta a falon feszülő posztereket, egészen annyira, hogy végül még egy magyar klub is megalakult, mely a mai napig viszi tovább a modell nevét.

Ami teljesen egyértelmű, hogy a Manta B mára nem csupán egy ritkaság, hanem kultautó is lett, a rali világában hagyott lenyomata, de a típusról készült filmek is erősítik az emlékezetét. A szétbohóckodott példányok már jobblétre szenderültek, vagy épp donorként hasznosulnak, a megmaradtak jelentős többsége viszont hasonlóan pöpec állapotban zsebeli be az elismerő pillantásokat. Az Opel elérte vele a célját, a Manta sorsa pedig – megjárva a kötelező ranglétrát – mintaszerűen alakult!”

blank

Rolls-Royce Silver Shadow (1973) – a teljes teszt ide kattintva érhető el

„A veterán tesztek egyszerre hordoznak magukban izgalmat, gyermeki lelkesedést és ennek köszönhetően némi szubjektivitást. Nehéz egy ilyen elegáns autóról úgy írni, hogy közben ne kalandozz el a téma kereteitől, cikáznak a gondolatok, kérdések tódulnak a fejedbe, aztán egyszerre csak mindent elengedsz, és átadod magad a méltóságteljes vonulásnak, időutazásra indulsz, kitolatsz az elektromos kézifékek, az érintőkijelzők, és a modern technológia világából. Ezúttal egy 1973-as Silver Shadow váltotta ki belőlem ezeket a reakciókat, igyekszem nektek átadni az átélt pillanatokat, holott jól tudom, hogy csakis szemtől-szemben lehet igazán megtapasztalni, hogy egy Rolls-Royce mekkora karizmával rendelkezik.”

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb