fbpx

Toyota Land Cruiser – az első millióhoz 30, a tízmilliomodikhoz 68 év kellett

A típus teljes körű exportja a 20-as sorozattal kezdődött 1955 novemberében, négy évvel az első generáció bemutatása után. Az idők során a Toyota következetesen fejlesztette ki azokat a modellváltozatokat, amelyek maximálisan kielégítik az igényeket, ugyanakkor nem áldozta fel a megbízhatóságot, a tartósságot és a rossz utakon való vezethetőséget, így ezek a tulajdonságok a generációk fejlesztése során mindvégig elsődleges fontosságúak voltak. A Land Cruiser éppen ezért lett világszerte ismert és elismert. A kezdeti időkben kevesebb, mint 100 autót exportáltak évente, ám 1965-ben, tíz évvel a globális értékesítés indulása után ez a szám már meghaladta az évi 10 000 darabot.

A modell, amely megalapozta a Toyota legendás megbízhatóságának hírnevét

Elmondható, hogy az egész világon jelentősen hozzájárult a Toyota márka iránti bizalom növekedéséhez, és megalapozta a vállalat egyre növekedő exportját. Megbízhatóságának és tartósságának köszönhetően számos helyen, 50 évvel a gyártás megkezdése után még ma is használnak Land Cruiser 40-eseket. Ehhez hasonló mértékben csupán minden idők legnagyobb darabszámban (mára több, mint 48 millió darabos értékesítésnél járó) gazdára találó autója, és ma is a világ legnépszerűbb személyautója, a Toyota Corolla öregbítette a márka hírnevét. A Land Cruiser története egyben szimbóluma a Toyota QDR (minőség, tartósság, megbízhatóság) szellemiségének is; a Toyota ezzel az elkötelezettséggel építi autóit.

Afrikában a Land Cruiser humanitárius segítséget nyújt: Burundiban maláriafertőzött gyerekeket szállít kórházba, az ugandai menekülttáborokból pedig betegeket a klinikákra. Ausztráliában a cink- és rézbányák fontos munkaeszköze, ahol 1600 méter mélységben járnak velük, továbbá hatalmas, 8000 négyzetkilométeres területen szarvasmarhák terelésére is használják őket. Közép-Amerikában, Costa Ricában a tengerszint felett 3500 méter magasan húzódó sárgarépaföldeken közlekednek Land Cruiserekkel, olyan meredek lejtőkön és emelkedőkön, ahol még az embernek is nehézségekbe ütközik a mozgás. Itt úgy tartják, hogy „csak a Land Cruiser képes elérni ezeket a helyeket.” Rengeteg olyan hely van a világon, ahol szinte lehetetlen lenne napról napra élni a segítségük nélkül. Az elmúlt 68 évben eladott 10 millió példányt a világ legkülönbözőbb helyein és útjain használták már, amivel hozzájárulnak a többi Toyota-modell fejlesztéséhez is.

Az első 1 millió darab eladásához 30, a 10 milliomodik darabhoz 68 év kellett

A legendás terepjáró összesített globális értékesítései 1981-re, a típus megszületése után 30 évvel érték el az 1 millió darabot. Az 5 milliós mérföldkőhöz további 25 év kellett, azaz a Land Cruiser megszületése után 55 évvel érte el ezt a jubileumot. Ezt követően még inkább felgyorsultak a világszintű eladásai, amely újabb 13 év múlva, a modell születése után 68 évvel érte el a 10 milliós eladási darabszámot. Az offroad ikon globális népszerűsége pedig továbbra is töretlen…

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb