fbpx

Volvo PV36 – Art Déco mozgásban

Duna Auto

A Volvo Cars idén a vállalat egyik alapítójának egykori autójával: egy 1935-ös Volvo PV36 modellel vett részt a világ legnagyobb veteránautó-kiállításán, az esseni (Németország) Techno Classicán.

Gustaf Larson, aki 1927-ben másodmagával alapította meg a Volvo Cars vállalatot, éveken át járt ezzel az amerikai stílusú PV36-ossal, amely idén a Volvo esseni jelenlétének legfényesebb csillaga volt.

A PV36 tökéletes példája annak a Streamline Moderne formatervezési irányzatnak, amely a harmincas évek elején meghatározó volt az Egyesült Államokban. Épületek, vonatok, hajók, de még háztartási gépek – kenyérpirítók és vasalók – is születtek az Art Déco ezen késői stílusában, amelyet áramvonalas megoldásai miatt gyakran úgy emlegettek, „Art Déco mozgásban.”

Az irányzatot az az Ivar Örnberg mérnök-formatervező honosította meg a Volvónál, aki 1933-ban tért haza Svédországba az Egyesült Államokból, ahol éveken át dolgozott az autóiparban. A Volvo őt bízta meg a PV36 megtervezésével – nyilvánvaló, hogy a Hupmobile-hoz hasonló vállalatoknál eltöltött évek hatása frissen élt még benne.

Ezzel az új Volvo modellel Svédországban is megvetette a lábát a Streamline Moderne. Az egzotikus megjelenésű autót – minden bizonnyal egy akkoriban népszerű latin-amerikai tánc nyomán – hamarosan ‘Carioca’ néven kezdte emlegetni a nagyközönség. A Volvo terveinek megfelelően 1935 és 1938 között pontosan ötszáz darab készült a típusból.

A PV36 szerény futásteljesítménnyel, ám annál színesebb élettörténettel büszkélkedhet. Ez volt a Volvo egyik legelső típusa, amely alig néhány évvel az után született, hogy Gustaf Larson mérnök és Assar Gabrielsson közgazdász és kereskedő 1924-ben, egy rákvacsora közben eldöntötték, hogy autógyárat alapítanak Svédországban.

Tizenegy évvel később Larson átvette a 85-ös alvázszámú Volvo PV36 kulcsait. Három éven át használta az autót, amely ezt követően egy átfényezéstől eltekintve gyakorlatilag érintetlenül vészelte át az évtizedeket. A Volvo Cars egyik alapítójához kötődő PV36 lenyűgöző példája annak, ahogy egy alapvetően amerikai formatervezési irányzat a harmincas években megjelent egy apró svéd autógyártó életében.

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb