fbpx

Zsiguli 2101, 1200 cm3

Évjárat: 1974. január 24-ei forgalomba helyezés (1973-as gyártású)

Futott kilométer: 84.980

Karosszéria: felújított

Eredeti rendszám:  UF 79-78

blank

Leírás:
Első és egyetlen tulajdonosától, egy 88 éves építészmérnök bácsitól került hozzám  az autó 2013. szeptember 7-én. Majd 40 évet Budapesten, kultúrkörnyéken a XI. kerületben töltött az autó, egy háromszintes társasház alagsorában lévő garázsban. Futásteljesítmény garantált,  mivel a műszeregység hátsó részén még a gyári plomba megtalálható. Mikor először megláttam az autót és láttam az eredeti szélvédőt és a repedésmentes műszerfalat, már  tudtam, hogy ebbe az autóba érdemes lesz belemélyedni. Alánéztem és megdöbbenve láttam, hogy gyári alvázvédelem van rajta, bár kopottas, de teljesen korróziómentes még a gyári küszöb alja is.

DSCN2301

A spirálrugókon még most is a gyári festés van. Végül a teljes alvázvédelem mellett döntöttem. A belseje teljesen eredeti, csak egy nagytakarítás és egy frissítés kellett rá. Takarítás közbe még 1977-es parkoló  cédulát is találtam. A külső is nagyon szép állapotban megmaradt, teljesen korroziómentes volt. Ez köszönhető annak, hogy télen és esőben soha nem volt használva az autó és vizet is csak ritkán  látott. A bácsi elmondása szerint volt, hogy három évig le sem volt mosva. Az 1987-es évjáratú gumi szinte 100%-os. Az elmúlt 25-évben mindössze 10 ezer kilométert futott az autó, de műszaki mindvégig volt rajta. Teltek el úgy évek, hogy két műszaki között csak néhány száz kilométert ment az autó.

Motorja erős, gyönyörűen jár, 11.4 és 12 közötti kompresszió értéket produkál. Jobb első sárvédő és a hátfal egy koccanás miatt cserélve lett 1976 nyarán. A javítás szinte észrevehetetlen, nagyon szépen sikerült. Ezeken kívül minden eredeti az autón. Bár a 40 év összegyűjtött néhány apró esztétikai hibát, de a tökéletességre törekedvén úgy döntöttem, hogy körbefényeztetem az autót. Tőlem sokkal jobban hozzá értő emberek is azt mondják, hogy gyönyörűek az autó vonalai és úgy összességében is nagyon szép lett. Rengetegen megnézik az autót, szinte csodálják….már számos ajánlatot is tettek rá, de természetesen az eladás szóba sem jöhet! Minden  tisztelet annak az idős Úrnak, aki 40 éven keresztül féltő, óvó szeretettel megvigyázta az autót. Nálam is méltó helye lesz az autónak.

DSCN1582

Idős éveit, nyáron hüvös, télen fűtött, kicsempézett garázsban fogja tölteni. Víz nem érheti! Mosása amilyen ritkán csak lehet, enyhén folyó, langyos víz mellett fog történni. Próbálom amennyire csak lehet extra körülmények között tárolni, és kímélni.

Veteránvizsga 2014 július 14-én volt Budapesten és ezzel egy álmom vált valóra.

Köszönjük Fekete Róbertnek a beszámolót és a pazar fotókat!

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

'Fel a tetejéhez' gomb