fbpx

45 éves a Golf

1974. március 29-én a Volkswagen wolfsburgi üzemében hivatalosan is elindult a később legkeresettebb modellé vált Golf gyártása.

Akkoriban még senki sem tudhatta a Volkswagennél, hogy a legendás Beetle utódja világszerte eléri a 35 millió kiszállítást és napjainkban is tovább folytatja sikertörténetét. Tisztán matematikai szempontból vizsgálva minden 41. másodpercben valahol a világon rendelnek egy új Golf modellt, minden nap, megszakítás nélkül, immár 45 éve folyamatosan a gyártáskezdet óta. Ez évente átlagosan közel 780 000 járművet jelent.

Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka operatív igazgatója így nyilatkozott a jubileum kapcsán: „A Golf a szívünk csücske a márkánál. Nincs még egy olyan autó, amely ennyire képviselné a haladást és a technológiát. Például a Golf volt, aki elsőként elérhetővé tette milliók számára a biztonsági technológiákat, amelynek köszönhetően egy teljes generáció életére hatással volt.” Brandstätter szintén kiemelte: „Hét generáció óta a Golf folyamatosan hozzájárul a Volkswagen – mint márka és mint konszern – fejlődéséhez, amely így egyike lett a legjelentősebb autóipari gyártóknak a világon.”

Dr. Stefan Loth, a Volkswagen wolfsburgi gyárának vezetője hangsúlyozta: „1974-ben a dolgozóinknak szembe kellett nézniük a Beetle modellről a Golfra történő váltás kihívásaival. Azóta is töretlenül halad központi gyáregységünk fejlesztése, ahol jelenleg a Golf mellett mi készítjük az e-Golf, a Golf GTE, a Golf Sportsvan autókat illetve három másik modellt is.”

A Golf, amely egyike azoknak a kompakt modelleknek a világon, amelyek figyelmen kívül hagyják a kategóriahatárokat, és továbbra is a Volkswagen márka kulcsfontosságú pillére marad.

Fontos mérföldkövek a Golf I bemutatkozása kapcsán:

1974. március 29.: az első Golf legördül a gyártósorról, megindul a sorozatgyártás

1974. július 8.: a Golf megérkezik a Volkswagen kereskedések bemutatótermeibe

1974. augusztus 5.: megkezdődik az új Golf első darabjainak kiszállítása az ügyfeleknek

Az 1974-es Golf I:

Megjelenés: 2 illetve 4 ajtós változatban

Belső tér: ötüléses, 300 literes csomagtérrel, lehajtható hátsó üléssorral

Motor:  

  • 1.1 literes, négyhengeres benzinmotor, 37 kW (50 LE) teljesítménnyel
  • 1.5 literes, négyhengeres benzinmotor, 51 kW (70 LE) teljesítménnyel

Hajtásrendszer: elsőkerék hajtás, négyfokozatú manuális sebességváltó, opcionálisan háromfokozatú automata sebességváltó is elérhető

Legnagyobb sebesség: 140 km/óra (50 LE, manuális sebességváltó), 160 km/óra (70 LE, manuális sebességváltó)

Modellek: Golf és Golf L (mindkettő 50 LE teljesítménnyel), Golf S és Golf LS (mindkettő 70 LE teljesítménnyel)

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb