fbpx

Az Isetta 50 árnyalata: az ISO Isetta és hasonmásainak története, 2. rész | Villám Veterán

Az olasz ISO Isetta licenszét több gyártó is megvásárolta, melyek közül a BMW típusa vált ismertté. De mi a helyzet a többi buborékkal?

A BMW Isetta a legismertebb törpeautók egyike volt, amit az ISO Isetta tervei alapján gyártottak. A jogokat több márka is megvásárolta, melyek közül az előző részben a francia VELAM és brazil Romival, illetve az eredeti olasz változattal ismerkedhettél meg. Ebben a részben további X módosított Isettát mutatok be Neked!

ISO Autocarro/ Isettacarro, platós teherautó

Azt hihetnénk, hogy kis termete és kicsi, kétütemű motorja miatt az ISO Isettákat kizárólag a megszokott „tojásformájú” karosszériával szerelték. Meglepő, de a Turismóra keresztelt modelleken túl az olasz vállalat kishaszonjárműként is forgalmazta őket, melyek felépítményét kisebb karosszériaépítő cégek szerelték össze.

Ezeket a modelleket gyakorlatilag bármilyen puttonnyal meg lehetett rendelni, még billenthető platóval is készült néhány példány! Az Isetta „pickup” változata két személy és közel 500 kg rakomány szállítására volt képes, amivel bőven lekőrözte a háromkerekű konkurenciát, pl. Piaggio Ape-t. Az már csak külön érdekesség, hogy az autó öntömege kevesebb, 475 kg volt, mint a rakomány, amit szállítani tudott.

A platós Isettákat szintén az ISO Moto 200-asok 236 köbcentis, kétütemű motorjával szerelték, ami 9,5 lóerő leadását tette lehetővé. Hidraulikus fékeket, 12V-os rendszert, hátra laprugókat kapott. A 4 sebességes kézi váltón nem volt hátramenet, így a motor fordított indításával lehetett rükizni – így tolatni is 4 sebességben tudott.

ISO Autocarro/ Isettacarro, Furgone Commerciale

Ahogy a platós esetén már írtam, az ISO Isettákat szinte bármilyen felépítménnyel meg lehetett rendelni, még dobozos változatban is. Ezeket többnyire a kiskereskedők használták, teljesítményük és paramétereik egyeztek az előző változatokéval.

Az Autocarro és Isettacarro jelölés egymással helyettesíthető, ám az utóbbi magába foglalja, hogy egy Isetta kishaszonról van szó, kiviteltő függetlenül közel 4.000 Isettacarro talált gazdára. A dobozos változatokat a spanyol Borgward-ISO Espanola SA is gyártotta.

Mit gondolsz, bejön Neked a fenti két Isetta? Oszd meg Velünk véleményed és gondolataid!

cikk/fotók: Tarsoly Bálint

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb