fbpx

Felújítás, ahogy a nagykönyvben meg van írva: Wartburg 311 Deluxe 

Duna Auto

A nagykerekű Wartburg 311 deluxe igazi ritkaságnak számít az európai OT járgányok körében. A képeken látható retro szépség teljes felújításon esett át, gazdája egy éven keresztül dolgozott rajta. A finom munkákat maga végezte, a speciális feladatokra szakembereket kért fel.

Wartburg 311 Deluxe

A Wartburg 311 standard és deluxe közti jelentősebb különbségek, hogy a deluxe verzióban:

  • dönthető az ülés
  • hátsó könyöklővel felszerelt
  • az autó oldalán díszléc tündököl
  • az első lámpakarikája csúcsosabb
  • belül fabetét található

Jelenlegi tulajdonosa lelakott állapotban vette át a 311-est, ami teljesen szét volt szedve – még az ablaküvegek is hiányoztak. A gyárilag sárga festésű kocsi kék-fehéren várta a csodát, hogy új életet leheljenek bele, ez pedig nem kevés türelmet és hozzáértést igényelt. 

Wartburg 311 Deluxe

Wartburg 311 Deluxe

Támogass minket! https://retrovasak.hu/wp-content/uploads/RetroVasak-tamogatas-High-Quality.jpg

Mivel gazdájának több Wartburgja is volt előzőleg, gondos szakértelemmel látott neki az egy évig tartó renováláshoz. Számos alkatrészt tudott integrálni a házi készletéből, a többit pedig a netről kellett vadásznia. Utóbbi külön kihívás, hiszen nem könnyű Wartburg tartozékokat találni a weben. Akinek mégis akad megfelelő alkatrésze “raktáron”, foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, így a tulajdonosnak megfelelő tárgyalási képességei is kellettek a száz százalékos végeredményhez.

Akár a házépítésnél, itt is mindent az alapoknál kellett kezdeni: a tulaj előbb leszedte a karosszériát az alvázról, amin mindent felújított az utolsó csavarig: a kuplung, a benzincső, a fékcső, a munkahengerek, és a különböző csavarok is le lettek tűzihorgonyoztatva. A fogantyúkat saját kezűleg polírozta , a csavarokat szintén maga drótkorongozta, és készítette elő a horganyzásra.

Tudtad? Tűzihorganyzásnak hívjuk azt az eljárást, melynek során az acél alkatrészeket forró horganyfürdőbe mártják, ami hatékony védőrétegként marad az acél felületén. Így a tűzihorganyzott elemek sokkal tartósabbak lesznek.

Wartburg 311 Deluxe

A Wartburg gazdáját dicséri, hogy nem bízott semmit a véletlenre: elemeire szétszedte a kocsit, minden egyes alkatrészt  lefestett, hogy úgy nézzen ki, ahogy a nagykerekű 311-es deluxe anno kigurult a gyártósorról. 

Tulajdonosa ragaszkodott hozzá, hogy megtartsa a gyári formát, és a finom munkákat, amik szépérzéket igényeljenek, ő végezze el.

Wartburg 311 Deluxe

A speciális munkafolyamatokra szakértőket kért fel, így lettek újrakárpitozva az ülések, a motor behangolva, valamint és az alkatrészek gyönyörűen krómozva. 

Ennek az egy évig tartó intenzív, aprólékos rendbetételnek köszönhetően az autó csillog-villog, a motor hibátlanul dorombol, az Old Timer tökéletesen adja vissza az összkomfort érzést, ami magáért beszél.

Wartburg 311 Deluxe

fotók: Kajári-Hamar Ágnes, Kajári Zoltán
cikk: Imrényi Dániel

RetrovasakTV

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb