fbpx

Ismét megmutatja magát a BMW guruló műalkotása

2019. március 29-31. között a hongkongi Art Basel művészeti kiállítás ismét megnyitja kapuit, hogy a világ 242 vezető galériájának közreműködésével átfogó betekintést engedjen a feltörekvő és befutott művészek egyszerre modern és kortárs alkotásaiba. A háromnapos esemény hivatalos partnereként a BMW nem csupán a rendezvény VIP vendégeinek sofőrszolgáltatását biztosítja, de a világ első guruló műalkotását is a nagyközönség elé tárja.

blank

A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti kiállításon felállított BMW Lounge középpontjában a BMW Art Cars kollekció legelső tagja tündököl majd. Alexander Calder 1975-ben festette egyedire a BMW 3.0 CSL modellt, amellyel a világszerte osztatlan népszerűségnek örvendő BMW Art Cars kollekció alapjait fektette le. A guruló műalkotás a legendás művész egyik utolsó munkája volt. Saját formákat és motívumokat alkotó szobrászként Alexander Calder könnyedén szabadította ki magát a gépkocsi karosszériaelemei jelentette korlátok közül, mígnem végül egy teljesen egyedi szín- és formavilágot váltott valóra. Munkájában előszeretettel keverte az intenzív árnyalatokat, amelyeket a légterelő szárnyakon, a motorháztetőn és a tetőn keresztül is alkalmazott.

blank

blank

Eredetileg a francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy művész közreműködésével egyedivé varázsolja versenyautóját. Poulain a munkával művész barátját, Alexander Caldert bízta meg még a ’70-es évek elején, aki így lefektette a BMW Art Cars kollekció alapjait.

blank

Az azóta eltelt időben számos világhírű művész alkotott meg és formált saját képére guruló műalkotást, a BMW Art Cars kollekció így magával ragadóan egyedi gyűjteménnyé bővült. A tizenkilenc közreműködő művész között olyan világhírű alkotók találhatók, mint Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, Jeff Koons, John Baldessari és Cao Fei. A guruló műalkotások egytől egyig a művészet, a dizájn és a technológia kulturális, illetve történelmi fejlődését tükrözik.

blank

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb