fbpx

Lada-kaland – 1.|2. nap – Szarvas | Szolnok

89.142…89.142…ne ijedjetek meg, nem ment el az eszem, csupán próbálom megjegyezni ezt a számsort, ugyanis ennyi kilométerrel az órájában indult országjáró túrájára az 1200s. Volt bennünk Zolival egy kis vizsgadrukk a rajt előtt, de úgy érzem ez természetes, bár nem kell túlmisztifikálni a dolgot, elvégre nálunk fontosabb emberek tüzet oltanak, életeket mentenek nap mint nap. De azért mégis, a közel 9 hónapos szervezkedésünk most végre beért, és ezt fontos pillanatként éltük meg. Már csak azért is, mert jóval komolyabb hangvételű volt a felkészülési időszak, mint a Trabant-kalandnál, mely 23-án lesz egy éve, hogy elkezdődött, de erről majd egy másik cikkben! Mindenesetre próbáljuk megőrizni a 2017-es túránk spontaneitását is, ezt szerintem tudjuk bizonyítani az első két napunk összefoglalójával.

3

Nem is olyan rég jártunk Szarvason, a kaland főpróbájaként látogattunk el Békés megye egyik legszebb kisvárosába, most pedig újra a komp felé vettük az irányt. Elöl az 1200s porolt, mögötte az „unoka”, a Vesta. Annak ellenére, hogy utóbbi még 30 évre van a veteránkortól, már az első nap bebizonyosodott, hogy egészen feltűnő párost alkot az 1982-es Ladával, de természetesen a főszerep azért az 1200s-é lesz. Az első napot afféle akklimatizálódásként fogtuk fel, csakúgy, mint tavaly, hiszen rá kellett érezni a közös ritmusra, mert 3 hétig most bizony nem lesz megállás!

Délután bele is vágtunk a kaland javába, a Szarvasi Veteránjármű Baráti Kör tagjaival találkoztunk az arborétumnál, ezúton is köszönjük Kovács Dánielnek a szervezésben nyújtott segítségét. A helyi gyűjteményből jó néhány páratlan modellt megcsodálhattunk, ilyen volt Litauszki Pál 1931-es Méray-JAP kétkerekűje, vagy éppen Salgó István 1959-ből származó Pannonia TLF De Luxe motorja. De jól mutatott a Dutra U28 és a Bungartz T7 traktor szomszédságában az apró, nyolcvanas évek derekáról származó Yamaha Hercules is.

15

11

Beszélgettünk továbbá a szarvasi és környékbeli veterános életről, mely hullámzóan, de pezseg (ezt tapasztaltuk a májusi látogatásunkkor is), azt pedig nagyon jó látni, hogy a „Baráti Kör” nem egy kényszeredett megnevezés, hiszen tényleg baráti volt mind a hangulat, mind a fogadtatás. Nagy szerepet kapnak köreikben a korosodó, ám szép állapotú és korrektül karbantartott mezőgazdasági gépek is, a szarvasi csapat pedig nem rest nyakába venni az országot ezekkel a nagy becsben tartott masinákkal. Érdemes elolvasni Dániel írását, mely a Bokor mélyéről Bokorba címet viseli, egészen szívmelengető sztori, és nagyon jól példázza a társaság kitartását!

Ma Szolnok felé vettük az irány, végre meglátogathattuk a RepTár múzeumot, mely nem csupán egyedülálló élmény, hanem tartalmas program lehet mindazoknak, akik vonzódnak a repülőgépekhez (is). A kültéri és beltéri részeken rengeteg hazai vonatkozású gépmadárral találkozhatunk a klasszikustól egészen a modern éráig, ezen kívül videófal, szimulátor, és 4D mozi is bővíti a felfedeznivalók sorát. A tárlat részét képezi többek között id. Rubik Ernő Góbé nevezetű vitorlázógépe, vagy a II. Világháború alatt lezuhant, majd 1999-ben a Balatonból kiemelt IL-2, de számos különleges, és magyar kötődésű műszaki megoldásról is olvashatunk interaktív formátumban. Remek dolognak tartjuk, hogy ilyen igényes módon sikerült kialakítani a környék egyik legnépszerűbb látnivalóját. Az már most biztos, hogy a Lada-kalandot követően egy hosszabb cikkben is beszámolunk a RepTár által kiállított gépekről.

1f

1a

Rövid szusszanást követően Bátor Attila vezényletével – a retrovasak.hu olvasóinak már ismerős lehet a neve – kiegészülve a Lada Szolnok felé vettük az irányt, ahova kisvártatva befutottak Juhász Tivadarék is, méghozzá a már nálunk is bemutatott, pompás állapotban lévő zöld Zukkal.

15m

Úgy érzem, hogy jó arányban sikerült egymáshoz közelíteni a régit és az újat, ugyanis míg egy veterán Zaporozsec mellett zajlott a diskurzus, addig az érkezők egy másik csoportja elgurult az új Lada Vestával egy (majd még jó néhány) próbakörre – utóbbi mellé még egy 112-vel is begurultunk, mely még a Hungarolada idejében került ki a hazai utakra. Az aszfaltozási munkálatokban besegítő IFA is pózolt nekünk egy kicsit, a Ladánk mellé pedig stílusos módon egy almazöld testvére parkolt be, így aztán teljes volt az összhang. Ezúton is szeretnénk megköszönni a LADA Szolnok munkatársainak a segítséget, és a tesztköröket!

16m

A Lada-kaland holnapi állomáspontja Kecskemét lesz, 15-18 óra között a Lada Tormásinál találkozhattok velünk!

A túráról kétnaponta fogunk bővebb helyzetjelentést adni a retrovasak.hu-n, de az összefoglalók mellett érdemes elnézni Instagram-oldalunkra is, ott szintén nyomon követhetitek az utunkat, és az éppen aktuális programokat, megállókat!

Ne feledjétek, hogy a túra támogatásával esélyt teremtetek magatoknak arra, hogy megnyerjétek a Lada 1200s-t, nem mellesleg ezzel egy jó célt is támogathattok, a részleteket itt olvashatjátok: retrovasak.hu/nyerd-meg-a-ladat/

A Lada-kaland támogatói: Lada Hungary, Forex Kft., Retro-Auto Kft., Groho Team Kft., Fortuna Bt.Vacer Trade Kft.

Bense Róbert

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb