Magyar villanyautó a hatvanas évekből

Az elektromos járművek lehetséges térnyerése régóta fontos kérdéskörként kering az autóipar világában, és bizony hazánkban is voltak különleges próbálkozások a villanyautók meghonosítására. Mai cikkünkben 1968-ig megyünk vissza az időben, egészen pontosan a Budapesti Nemzetközi Vásárra, ahol egy nem mindennapi városi jármű volt az egyik fő attrakció.

A Villamosipari Kutató Intézet standján egy igen szokatlan megjelenésű négykerekűvel szembesülhettek a kiállítás látogatói, mely leginkább egy tető nélküli, négyüléses, apró buszocskára hasonlított. A jelentős részben Denk Rezső gépészmérnök, és dr. Melis János elektromérnök nevéhez, illetve a Félvezető Laboratórium munkatársaihoz kapcsolódó úgynevezett „VKI kocsi”, egyéb esetekben „Tiny I” modellnévvel illetett elektromos kisautót városi használatra szánták. Olyannyira komolyan vették az ötletet, hogy még a jövőbeli sorozatgyártás lehetőségét sem zárták ki – amire sajnos nem került sor.

Az apró, mindössze 1.16×2.22 méteres, héjszerkezetű önhordó karosszériás jármű 250 kilogrammot nyomott, maximális sebességét 35 km/órában határozták meg, terhelhetőségét pedig 250 kilogrammban (2 felnőtt + 100 kg tehet, vagy 2 felnőtt + 2 gyermek – áll a hivatalos leírásban). A VKI-modellt két 2,5 kW-os villanymotorral, illetve négy 12 V-os 110 Ah-s akkumulátorral látták el. 220 voltos hálózatról tölthető akkumulátorainak 8-10 óra kellett a teljes töltöttség eléréséhez, ezt követően akár 160 kilométernyi hatótávot is biztosított.

Az újdonságból bár nem lett sorozatgyártott kivitel, nagy lökést adott a további próbálkozásokhoz. Alig egy esztendővel később Hospedit elnevezéssel egy kórházi betegszállító járművet álmodtak meg, melynek formaterve Cserny Józseftől származik. 1971-ben aztán jött a továbbfejlesztett Tiny 70-es, mely szintén a BNV-n debütált, és amely már üvegszálas karosszériát kapott. A hetvenes évek közepére sem hagyott alább a lendület, elég csak megemlíteni az Elektro Barkast, de ez már egy különálló cikk témája lesz.

Bense Róbert

zparts autóalkatrész
Címkék
Lotus Cleaning retrovasak.hu

Kapcsolódó tartalmak

Ez is érdekelhet

Close
Back to top button
Close