fbpx

Skoda S100 – kincs a telepről

A történet egy véletlennel kezdődött, eredetvizsgálatra vittem egy másik autót, és amíg vártam a végét, szétnéztem mellette egy telepen. Ott árválkodott a Skoda, meglehetősen rossz állapotban.

Az autót a második tulajdonosa akarta eladni, egy idős úriember, aki már nem szeretett volna vele foglalkozni. Minden ellene szólt. A jobb első sárvédő több helyen horpadt, lyukas volt. A homlokfal lyukas, a motorháztető, és a bal hátsó sárvédő erősen rozsdás volt. Mindössze egy hónap műszaki maradt rajta. Viszont indítás után nagyon szépen járt a motor, és elfogadhatóan viselkedett menet közben is. Két nap múlva – megelőzve néhány gyűjtőt – már az enyém volt az autó.

s2

Szlovákiából sikerült szerezni sárvédőket előre, azonban bontás közben kiderült, hogy a homlokfal és a lámpák is menthetetlenek. Szintén a szlovák kapcsolat segítségével lett „új” homlokfal és két lámpa. Gyakorlatilag a teljes eleje újra lett építve, a benzintank betöltő csonkkal együtt. A világítást, és a kürtöt újra kellett vezetékezni, a lökhárítókat krómozni, akárcsak a dísztárcsákat. Minden cserélt elemet le kellett fényezni, mivel természetesen egyik sem okkersárga volt. A bal hátsó sárvédőt, és a hátfalat sikerült megmenteni, és rozsdátlanítás után újrafényezni.

blank

Mivel jelenleg az újonnan kevert festék színe némileg elüt a negyven éves kifakult gyári színtől, ezért úgy döntöttem, az egész autót újrafényezem. Most itt tart a projekt, a többi elem várja az új fényt. A motorhoz szerencsére nem kellett hozzányúlni, mindössze a fékeket kellett javítani. Az autó hibamentesen kapott újabb két év műszakit. A Skoda már nyert egy díjat, 08. 27.-én, Surányban. Az első Retróautós nyárzáró találkozón lettünk harmadikok a szépségversenyen, és részt vettünk az első RetróVasak találkozón is!

A terv az, hogy minél eredetibb formájában guruljon a Skoda az utakon.

Antal István

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb