fbpx

Trabant-szerelem

Trabant. Ez az autómárka mindenkinek mást jelent. Kevés ember van, akinek ne lenne róla emléke, mert az illető is büszke tulajdonos volt egykor, vagy a családban, a szomszédban Trabanttal jártak. Történetét pedig mondhatni nem kell bemutatnunk, hiszen számos könyv, cikk olvasható róla. Mindezek mellett pedig 1957 óta él a köztudatban, mint a szocialista német autóipar legnépszerűbb remeke.

lh4

Mátó Zoltán, trabantos körökben ismertebb becenevén ’Wazemaki’, tiszaújvárosi gyökerű, a Debreceni Egyetem Informatika Karának programtervező hallgatója. Tanulmányai mellett a szó szoros értelmében retróban utazik.

Maki már gyerekként is rajongott a Trabantokért, akkoriban még viszonylag sok volt az utakon. Édesapja is Trabant-rajongó volt fiatal korában, talán tőle is eredeztethető ez a nagy márkaláz. Zoli gyerekkori álma egy igazi, kétütemű papírjaguár volt. A várakozás nem volt hiábavaló, és 2010 júniusában megvehette egy helybeli bácsi kevés kilométert futott, kék színű, gyári 2T Trabantját. Az első indítás meghatározta kettejük kapcsolatát, a kisautó ugyanis megszólította őt. Nem azért van Trabantja, mert másra nem telik, nem is divatból – mert épp tombolt a retróláz; hanem mert ez egy életérzés, amely semmihez sem fogható. A ’90-es évjáratú Trabi egyidős a jelenlegi tulajdonosával. Bolha, – mert ezt a nevet kapta a szeretett jármű – mára már híres lett az interneten, és nem csak hazánkban, de már külföldön is sokak kedvence.

blank

lh3

Zoli az Észak-magyarországi Trabant Club Egyesület vezetőségi tagja, tevékenyen kiveszi a részét a klub munkájából, a találkozók szervezéséből. Nem csak az északi régióban, hanem amerre jár, igyekszik összetartani a trabantos társadalmat. Az egyesületen keresztül és személyesen is segít ha tud;, legyen szó alkatrészről, egy elakadt Trabiról, szóval bármiről. Nemrég zajlott le az EMTC idei, éves nagy találkozója Nagyvisnyón, ahol jóval több, mint száz autó érkezett. A látogatók között a hazai vendégeken kívül, a szokásokhoz híven több szlovák és lengyel barát is érkezett. Legmesszebbről (930km-ről) szintén egy lengyel Trabant jött. A legidősebb pedig egy 53 éves, gyönyörű púpos volt. Zoltán egyébként nem csak hazai, hanem a határon túli, főként a lengyel Silesia Fest rendszeres látogatója is.

lh1

Mikor nem Trabantozik és nem is az iskolapadban ül, egy másik szenvedélyének, a fotózásnak hódol. Képeiből is kiderül, hogy előszeretettel fotóz járműveket, főként a veterán korúakat. Valamint, hogy szakmájában is megtalálja a kedvére valót, az EMTC honlapjának webfejlesztője.

További érdekességek, képek Bolháról, Makiról, a Trabikról és a témáról az alábbi linkeken találhatók:

facebook.com/trabantszerelem

emtce.hu/galeria

trabantszerelem.blogspot.hu

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

'Fel a tetejéhez' gomb