fbpx

VI. Trabant – Wartburg találkozó Dunaújvárosban

Június második hétvégéje igen izgalmas programokkal és rendezvényekkel volt színezett Dunaújvárosban. 2016. június 11-én a DUDIK Fesztivál harmadik napja, 32. Bringatúra, valamint az egész napos autós rendezvényként, a VI. Trabant- Wartburg Autós találkozó került megrendezésre.

DSC01055

Kellemes, napos idő fogadta a rendezvény résztvevőit és látogatóit, a Trabant, Wartburg, illetve más keleti járművek konvoja Kecskemétről indult kora reggeli órákban Dunaújvárosba, az InterSpar parkolójába, hogy némi évkimaradás után, ismét kékes fűst fátyla lengje be a levegőt. A negyvenes és idősebb korosztály nosztalgiázhatott, hiszen Magyarországon a rendszerváltást megelőzően rengeteg kétütemű jármű meghatározója volt a hazai gépjárműparknak. A jellegzetes kékes fűst, mely a benzin, motorolaj keveréke adta az akkori levegő aromáját. A kétütemű konvoj még a kétkerekű Bringatúra indulása előtt érkezett meg a kiállítás színhelyére, ahol ugráló vár, cukorka árus, régi mentőautó installáció, tűzoltóautó egészítette ki az autós programot. Több, mint 50 kétütemű jármű: Tarabantok, Wartburgok, Barkas, segédmotor kerékpárok közül Verhovina, Simson képviselt.  Külön kiemelem a gyönyörűen felújított Barkas járművet, hiszen nem sok haszonjármű élhette meg, hogy újszerű állapotban mutassa be a több, mint negyedévszázados technikatörténelmi időutazást.

1

Számomra, motorizáció megismeréseként, egy 1982-ben vásárolt Verhovina 7-es segédmotor kerékpár képviselte, mely újonnan 3200Ft volt. A kétütemű, négykerekű közül lehetőségem volt egy újonnan a családhoz került Wartburg személygépkocsit vezetni, mellyel többek között 1986. augusztusában Rigába, a volt Szovjetunió Baltikumába, Lett ország fővárosába eljutni. A rendezvény 15 órai kezdettel, 29 gépjármű részvételével, felvonulással zárult. Bízva a rendezők is elégedettek voltak és jövőre ismét Dunaújváros adhat otthont a következő, VII. Trabant, Wartburg találkozónak.

Július elseje szintén Trabantos nap lesz, ugyanis a RetróVasak szervezésében egy Trabant, 2000Km-es országjáró körútja egyik állomásaként Dunaújvárosba látogat. A Campingben néhány retró, veterán autós fogadja a vándorokat, ahol egy baráti beszélgetés során elevenedik meg a régmúlt járművek iránti rajongás.

Kérem, hogy akinek lehetősége van, retró, vetán járművel, vagy anélkül, csupán gyalogosan látogasson ki 2016. július elsején a délutáni órákba a dunaújvárosi campingbe!

Bús Csaba

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

'Fel a tetejéhez' gomb