fbpx

Bogárból lakóautó

Manapság ismét kezdenek divatba jönni az apróbb, könnyebben mozgatható, mobil lakóalkalmatosságok, furcsábbnál-furcsább „guruló házak” azonban mindig is voltak, közülük pedig az egyik legkülönlegesebb látványt ez a kis Bogár nyújtja.

blank

A történet kezdetéhez a hetvenes évek Amerikájába kell visszautaznunk, egészen pontosan 1977-be, amikor a Mechanix Illustrated című magazinban megjelent a MiniHome, majd később Lil’ Bugger, vagy SuperBugger becenéven illetett, Bogárra épített lakóautó. Mivel az Egyesült Államokban bevett szokás mindenféle kit-ekből autót, vagy ahhoz kapcsolódó külső-belső módosítást építeni, ezért a MiniHome-hoz is részletes tervet biztosítottak.

blank

blank

A Bogarat gyakorlatilag először pickuppá faragták, majd helyet kapott rajta a felépítmény, mely három személynek biztosított alvóhelyet (elöl két utas fért el), és egyébként meglepően komfortosnak néz ki a korabeli fotók alapján. Odabenn kényelmes fotelek, szekrények, de még hűtő is található, a főzést és a mosogatást kívül oldhatjuk meg egy kihúzható panelen elhelyezett tűzhelyen/mosogatótálcán.

Sokan a Bogár motorját is kicserélték, hogy valamivel dinamikusabb legyen a SuperBugger, de alapvetően az eredeti erőforrással is el lehetett döcögni, és a leírások szerint a különc járgány stabilitásával sem volt különösebb probléma. Ugyanakkor a korlátozott kilátással és a plusz kilók miatt megnövekvő fogyasztással számolni kellett.

blank

A történet igazi pikantériája viszont mégis inkább az, hogy a MiniHome-ot akár még ma is megépítheti egy vállalkozó kedvű Bogártulajdonos, ugyanis potom 55 dollárért hozzá lehet jutni a digitalizált, instrukciókat és rajzokat felvonultató tervekhez. Az építés költsége pedig nagyjából 1500-2000 dollár körül megáll, így a Bogár házikó még túlzottan drágának sem mondható.

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb