fbpx

Gyerekkori szerelem – Trabant 601 Universal

Miért pont Trabant? Nos, e kérdés megválaszolásához vissza kell repülnünk az időben közel 15 évet. Egy ködös őszi estén Édesapámmal sétálgattunk egy rétsági lakótelep parkolója előtt. Csillogó szemmel és hatalmas lelkesedéssel harsogtam neki az egymás mellett veszteglő autók márkáit ,miközben elhaladtunk mögöttük. Egyszer csak megálltam egy, a félhomályban szürkének tűnő kombinál, a márkát és típust könnyűszerrel megállapítottam.

,,Apa,nézd! Apa rendszámos Trabant” – szerintem őt nem igazán hatotta meg az egykori Honecker bosszúja, azonban nekem ettől a pillanattól kezdve álomautóvá vált ezen márka. Pár évvel később kisiskolásként nap mint nap jártam azon az útvonalon a menzára azonban bármennyire is kerestem többet nem láttam APA-t a parkolóban.

Telt múlt az idő, autószeretetem egyre csak nőtt-növekedett, a szülinapi és félretett pénzecskéimből elkezdtem gyűjteni a Retróautók modellautók sorozatot. Minden hónap elején izgatottan vártam az új maketteket, amik csak halmozódtak a polcon és a vitrinen. A segédmotoros jogosítvány megszerzése után,ahogy a nagyok mondják ,,Szinyás” (értsd: Simsonos) lettem. Erről a ,,betegségről ” nem ejtenék több szót, ugyanis előző írásaimban olvashattok ezekről . Nade ,ilyen kacifántos bevezetés után szeretném elmesélni az aut…khhhm a Papírjaguárom megvásárlásának történetét.

t1

blank

A számomra megfelelő Trabcsek felkutatását természetesen interneten kezdtem, a biológia és egyéb izgalmas órákon szorgalmasan kutattam az ideális példányt. Buzgóságomat az Igazgató úr majdnem megjutalmazta egy intővel. Jó pár Trabantot megnéztem, de kivétel nélkül mindegyiken bőven találtam hibát. Végső elkeseredésemben kritériumokat összefoglaló hirdetést adtam fel az álomautó reményében . Egy délután telefonhívást kaptam, a szóban forgó verda ígéretesnek tűnt, így elhatároztam ,hogy megnézzük. Mivel sose volt Trabantom így a témában jártas aranyszívű Robibácsit kerestem meg, aki bármikor szívesen segít ,,a kisgyereknek’’. A szakértő ,, öreggel ’’ felvértezve másnap elmentünk megnézni, a ponyvát lehúzva az autóról egyből szerelembe estem. Ott ált előttem a kimattult, de gyári állapotú 601-s, átnéztük tüzetesen ,majd Robibá odasúgta nekem :, ,ez kurv@jó, meg kell venni’’. Nem is kellett nekem ennél több bátorítás, azonnal kezébe csaptam az eladónak, ugyan az NDK-s csodát csak következő héten vittük el.

t3

Most a Trabant szeretne végre bemutatkozni az olvasóknak, így átadom neki a szót, hisz ő a főhőse a sztorinak.

A nevem Trabcsek, de hívjatok csak Ciginek (rendszámom miatt CGT). 1987-ben születtem Zwickauban, majd Magyarországon nőttem fel, egy idős hölgy féltő karjaiban. Jó pár évet garázsban pihentem, ennek köszönhetően kevés kilométert futottam a motorom bontatlan és a kasznim szinte rozsdamentes, eredeti fehér színem van. Kombi vagyok és a fenekem kicsit lóg, de ez nem gáz, mert idén töltöm a harmincat.

Megkértem őt , hogy legyen tömör a mondanivalója, be is tartotta, ebből is látszik milyen odaadó, szófogadó jármű.

A nyár elérkeztével izgatottan vágtam bele Cigi forgalomképessé tevésébe . Édesapám jó barátja, Szilárd felelőtlenül felajánlotta, hogy segít nekem mindenben. Szinte az összes hétvégémet nála töltöttem, de a Trabi készült, Szili őszült. Volt hengerfejtömítéscsere, üzemanyagrendszer takarítás, alváz és üregvédelem, beltér tisztítás, fék és futómű átvizsgálás és javítás.

t4

Az Trabcsek végül forgalomképessé vált, igaz ennek több ezer doboz kék Sopianae és jó pár idegszál látta kárát Szilárd részéről. Igen, bevallom lehet, hogy nem tenyérrel kellett volna felkenni a ragasztót a doblemezre vagy éppen az alvázvédős ronggyal portalanítani a fényezést….de kérem, aki ilyen autót vesz attól ne várja el senki, hogy normális is legyen. Megkönnyebbült, amikor végül kipöfögtem a csillogó-villogó füstgyárossal a kapuján, de szerintem az ő szívét is megdobogtatta a szépen szóló kétütemű motor és a fényes kaszni. Ezúton is szeretném neki megköszönni a segítséget.

t2

A sok simogatás, csavarozás eredménye azonban nem maradt el, Trabcsekkel megkerültük a Balatont, még ezen a nyáron, de erről csak a következő cikkben olvashattok.

Lőrincz Marcell

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb