fbpx

3 éves a RetróVasak

Három éve már annak, hogy egy apró, ám annál határozottabb ötletből valóság lett. Egy olyan közösség kezdett el 2015 szeptemberében épülni, amiről akkor még magunk sem tudhattuk, hogy milyen rövid idő alatt mekkora méreteket ölthet, és hány olyan történetet fog napvilágra hozni, ami sokáig emlékezetes marad.

blank

Megszokhattátok már, hogy minden évfordulón tartunk egy kis visszatekintést, ami az elmúlt időszakkal és a jövőre vonatkozó tervekkel egyaránt foglalkozik. Nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy a számos élményből melyeket emeljük ki. Van belőlük bőven, úgyhogy vágjunk is bele!

blank

blank

Tavaly, a második RetróVasak születésnap után, túl a Lada-kalandon és a találkozónkon akár elégedetten hátra is dőlhettünk volna. Ám mivel nem azok a tipikusan hátradőlős fajták vagyunk, inkább egyből nekiálltunk szervezni az elkövetkezendő hónapok tennivalóit. Ötlet és munka akadt bőséggel, lelkesedés is, innentől kezdve pedig nyert ügyünk volt! Leginkább három fronton igyekeztünk haladni, az első az idei kalandautónk beszerzése, a második a retró-tesztek meghonosítása, a harmadik pedig a webes felületünk modernizálása. A többi meg jött magától…

blank

Az első feladat tűnt a legbonyolultabbnak, mégis ezt oldottuk meg először, a Škodánk már ősszel megvolt, a felújítására bőven maradt idő, mint ahogy a kaland kidolgozását is alaposan megtervezhettük, minek végén úgy döntöttünk, hogy a 2018-as túránkat két fő részre osztjuk. Április végén meg is céloztuk Csehországot, hazavittük a 105S-t, a Mlada Boleslavi Škoda Múzeum pedig szerves részét képezte a programjainknak.

Nyáron aztán a nyakunkba vettük az országot, 3363 kilométeren és 3 héten keresztül gyűjtöttük és tolmácsoltuk felétek az élményeket. A Škoda-kalandra összesen 28 cikket építettünk, mind a beszámolókat, mind a fotókat tekintve a legjobban dokumentált túránk volt ez. Nem mellesleg harmadik alkalommal is kisorsoltuk az aktuális kalandautónkat, ráadásképp pedig még egy nemes célt is szolgált a túra. Minden klappolt, nagyon reméljük, hogy 2019-ben, a Dacia-kalandot követően is hasonlóan elégedettek lehetünk.

blank

A retró-tesztek ötlete nem volt új keletű dolog, azonban szerettük volna rendszeresíteni ezeket. Nagyjából havi 1-2 ilyen anyagra volt/van kapacitásunk, emellett rengeteg felajánlást kapunk, igyekszünk mindre reagálni, és minden járműre sort keríteni! Addig is, íme néhány alanyunk, volt közöttük keleti, nyugati, átalakított és gyári – igazán jó emlékekként vonultak be ezek az alkalmak is a RetróVasak históriás könyvébe.

blank

blank

Akadtak ám bemutatók is, ebből három nagy kedvencet emelnék ki, az egyik Kathi Balázs fagyis Wartburg kabriója, amit már csak a poén kedvéért is hóban fotóztak nekünk a srácok még februárban, mellesleg egy nagyon jó sztori is van mellé, érdemes elolvasni. A másik főszereplője egy 1970-es Zaporozsec, aminek a viaduktos képek miatt is varázslatos a hangulata. A harmadikban pedig Pannóniák nyomában jártunk!

blank

Aztán ott volt egy jóval megfoghatatlanabb, de annál komplexebb feladat is, ez pedig a weboldalunk dizájnjának megújítása. Talán ez kevésbé izgalmas számotokra, de nekünk nagy büszkeség, főleg azért, mert hónapok teltek el az ötletelésekkel, a kidolgozással, a megvalósítással, valamint a finomhangolásokkal, mire minden rovat a helyére került, és mire elértük a kívánt végeredményt.

blank

Az elmúlt 365 napban olyan mellékküldetésekre is vállalkoztunk, mint a már hagyományosnak mondható AMTS, vagy az ATF, de akadtak olyanok is, melyek kollégáink nélkül nem valósulhattak volna meg. Ilyen volt például Janoch Ábel beszámolója a Hungaroring Classicról, a Balatonfüred Concours d’Elegance-ról, a Budapest Classic Grand Prix-ről, vagy épp a HistoCup-ról.

blank

blank

Bacsa Zoltán kollégánk pedig az idén 70 éves Porsche szentélyébe látogatott el (erről még lesz egy jelentősebb összefoglaló), valamint a böblingeni MotorWorld-ből hozott nekünk igazi klasszikusokat és olvasmányos beszámolókat. Most már elkotyoghatom, hogy napokon belül az Alfa-múzeumról is lesz egy ütős anyagunk, mintegy szülinapi csemege gyanánt. Az alsó képet abban a cikkben is viszontláthatjátok!

blank

Hogy miről írhatunk majd a RetróVasak negyedik születésnapján? Ez még a jövő zenéje, de az biztos, hogy egy régi hagyományt szeretnénk újra meghonosítani. Az „olvasóink küldték”, valamint az „olvasói anyagok” zárt facebook csoportunk aktivitását szeretnénk ismét felpörgetni, illetve a kezdeti irányába állítani, ám ehhez ti is kelletek. Éppen ezért arra kérünk mindenkit, ha van egy retró autótok/motorotok, mellé néhány jó kép, és egy kedves történet, ne legyetek restek megosztani ezeket velünk, megígérhetjük, hogy a retrovasak.hu-n láthatjátok viszont!

Ha szeretnétek velünk ünnepelni fennállásunk harmadik évfordulóját, várunk titeket szombaton, azaz szeptember 8-án Biatorbágyra, a III. RetróVasak Találkozóra!

blank

Bense Róbert – alapító-főszerkesztő | Kajári Zoltán – tulajdonos

ecotrex

Kapcsolódó tartalmak

'Fel a tetejéhez' gomb